Dünya

Kuzey Kore, Güney'e giden tüm yolları keseceğini duyurdu

Kuzey Kore, Çarşamba gününden itibaren Güney Kore'ye giden tüm kara yolları ve demiryolu bağlantılarını keseceğini açıkladı. Bu adımla "iki ülkenin tamamen ayrılması" hedefleniyor.

Abone Ol

Kore Halk Ordusu (KPA), bu kararı "savaşı önlemeye yönelik bir savunma tedbiri" olarak nitelendirdi ve Güney Kore’deki askeri tatbikatlar ile bölgede bulunan Amerikan nükleer varlıklarına yanıt olarak alındığını belirtti.

Bu hamle, yıllardır yükselen tansiyonların en yüksek seviyeye ulaştığı bir dönemde, Kore Yarımadası'ndaki gerginliği daha da artıracak bir adım olarak görülüyor.

Sembolik Bir Adım

Pyongyang'ın bu kararı sembolik bir nitelik taşıyor. Zira Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki kara yolları ve demiryolu bağlantıları nadiren kullanılıyor ve son bir yılda Kuzey Kore yetkilileri tarafından aşamalı olarak ortadan kaldırılmıştı.

Bu karar, Kuzey Kore'nin Güney ile ilişkilerini değiştirmeye yönelik daha geniş bir hamlenin parçası olarak değerlendiriliyor. Son dönemde füze denemeleri ve Kuzey Kore sınırına gönderilen yüzlerce çöp balonu gibi olaylar, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da zedelemişti.

Birleşmeden Vazgeçildi

Özellikle, 2023'ün başında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Güney ile birleşme çabasından vazgeçtiğini açıklamıştı. Kim, Kuzey Kore Anayasası'ndaki "bağımsızlık, barışçıl birleşme ve büyük ulusal birlik" gibi ifadelerin çıkarılması gerektiğini söylemişti. 

Bu hafta gerçekleştirilen Kuzey Kore Yüksek Halk Meclisi oturumunda anayasa değişikliklerine dair bir karar beklenmesine rağmen, birleşme ve sınır politikalarına ilişkin herhangi bir değişiklik kamuoyuyla paylaşılmadı.

Analistler, Kuzey Kore’nin ABD'deki seçimlerin sonucunu beklediğini ve anayasal revizyonların kapsamını yeni Amerikan yönetiminin yönüne göre ayarlayabileceğini düşünüyor.