Televizyon

Kuruluş Osman Umurbey kimdir? Kuruluş Osman Umurbey tarihte var mı?

Abone Ol

Kuruluş Osman dizisinde bu akşam savaş meydanında silah konuşacak. Osman Devletinin kuruluş hikayesini anlatan Kuruluş Osman’da son haftalarda en çok konuşulan karakterlerden bir tanesi kuşku yok ki Malhun Hatun oldu. Malhun Hatun ile birlikte diziye dahil olan Umur Bey'in tarihteki yeri de merak edildi. Gerçek tarihte Aydınoğulları Beyliği'nin ikinci ve en ünlü beyi olan Umur Bey'i tam adı Aydınoğlu Gazi Umur Bey’dir. Peki, Kuruluş Osman Umurbey kimdir? Kuruluş Osman Umurbey tarihte var mı?

KURULUŞ OSMAN UMURBEY KİMDİR? KURULUŞ OSMAN UMURBEY TARİHTE VAR MI?

1309 yılında Leşkeri-eli'nde (Aydınoğlu topraklarında) dünyaya geldi. Aydınoğulları Beyliği'nin kurucusu Aydınoğlu Mehmet Bey'in beş oğlundan ikincisidir. İsmi "işler, yükümlülükler, görevler" anlamına gelir. İslami lakabı; "Dinin güzelliği" anlamına gelen "Bahaüddün"'dür.

Genç yaşta İzmir valiliğine atandı ve babasının Ayasuluk'ta (bugünkü Selçuk) kurduğu donanma ile korsanlık yaparak ün kazandı. Sakız Adası, Bozcaada, Eğriboz, Mora Yarımadası ile Rumeli sahillerine akınlar düzenledi. Babasının ölümünden sonra diğer kardeşlerinin de onayıyla 1334 yılında beyliğin başına geçti. Saltanatı, 1348'de ölümüne dek 14 yıl sürdü. Beylik, onun idaresi altında en parlak günlerini yaşadı...

ÖLÜMÜ

Umur Bey, İzmir kuşatması sırasında kale surlarına tırmanırken atılan oklarla hayatını kaybetti. Cenazesi, Birgi'de babasının yanına defnedidi. Yerine ağabeyi Hızır Bey geçti.

Umur Bey'in hayat hikayesi, yaptığı fetihler, akınlar, deniz seferleri Osmanlı Devleti'nin Fatih dönemi vakanüvislerinden olan Enverî tarafından 1465'te kaleme alınan "Düsturname-i Enveri"'de ayrıntılarıyla anlatılmıştır.

Yazar, şair ve alimleri koruyan bir devlet adamı olarak tanınan Umur Bey'in Kelile ve Dimne'yi ilk defa Farsça'dan Türkçe'ye çevirttiği bilinir. Ayrıca koruyucu hekimliğe dair bir tıp eseri olan "Tabiatname" Umur Bey adına "Tutmacı" tarafından Farsça'dan Oğuz Türkçesi'ne çevrilmiştir.

MALHUN HATUN TARİHTE KİMDİR?

Malhun Hâtun, (ö. Kasım 1326), ikinci Osmanlı padişahı Orhan Gazi'nin annesi ve Osman Gazi'nin 1280'de evlendiği ilk eşidir. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in eşi ve ikinci padişah Orhan Gazi'in annesidir.

Şeyh Edebali'nin kızı Râbi'a Bâlâ Hâtun ile karıştırılan Malhun Hâtun'un babası Anadolu Selçuklu Veziri Ömer Abdülaziz Bey'dir. Vakfıyesinde adı Malhun binti Ömer Bey olarak gösterilmiştir.

Kendi adına yapılmış, daha çok ev ortamına benzeyen türbesi bulunur. Osmanlı padişahlarının doğma büyüme yabancı kadınları sarayda Müslümanlaştırarak kendilerine eş yapma geleneği o dönemde olmadığı için Malhun Hatun'un Türk olduğu kesindir.