Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarında

Küresel piyasalar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugün yapacağı kritik açıklamalar öncesinde belirsiz bir seyir izliyor. Yatırımcılar, ABD'de açıklanacak büyüme verileri ve Powell’ın vereceği sinyallerle, resesyon endişeleri ve Ortadoğu’daki gerilimlerin gölgesinde piyasa yönünü belirlemeye çalışıyor.

Abone Ol

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın bugün yapacağı açıklamalar öncesinde dalgalı bir seyir izliyor. ABD’de açıklanacak büyüme verileri ve resesyon endişeleri yatırımcıların odağında yer alırken, Ortadoğu’daki artan gerilim de risk iştahını törpülüyor. Powell’ın sözle yönlendirmelerinin, piyasalara önemli sinyaller vermesi ve piyasa yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

ABD'de ekonomik verilerden biri olarak, 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) faiz oranı, geçen hafta yüzde 6,13 ile Eylül 2022’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Mortgage başvuruları ise yüzde 11 artışla iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yeni konut satışları ise ağustosta yüzde 4,7 azalarak 716 bine geriledi; yine de beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Para piyasalarında yıl sonuna kadar Fed’in 75 baz puanlık faiz indirimi yapacağı beklentisi güçlenirken, kasım ayında yüzde 61 olasılıkla 50 baz puanlık bir indirim yapılacağı öngörülüyor.

Küresel çip üreticisi Micron Technology'nin 2025’in ilk çeyreği için beklenenden yüksek gelir tahmini açıklaması sonrası, şirketin hisseleri vadeli işlem piyasalarında yaklaşık yüzde 14,8 değer kazandı. Bu gelişme, özellikle Asya’daki teknoloji hisselerini olumlu yönde etkiledi.

OECD’nin Revizyonları ve Küresel Ekonomi Beklentileri

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel büyüme tahminini 2023 yılı için yüzde 3,2'ye revize etti. ABD'de büyümenin 2023’te yüzde 2,6 seviyesinde kalacağı, ancak 2025 yılı tahmininin yüzde 0,2 aşağı çekilerek yüzde 1,6 olacağı açıklandı.

Avrupa'da ise ekonomik yavaşlama endişeleri sürerken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı açıklamalar bekleniyor. OECD, Avro Bölgesi'nde bu yıla ilişkin büyüme tahminini değiştirmezken, Almanya ve İngiltere gibi büyük ekonomiler için büyüme öngörülerini aşağı yönlü revize etti.

Türkiye Ekonomisi ve Borsa İstanbul

OECD, Türkiye'nin 2023 büyüme tahminini yüzde 3,2'ye, 2025 tahminini ise yüzde 3,1'e revize etti. Türkiye'de enflasyonun gelişmiş ekonomilere göre daha yüksek seyredeceği tahmin edilirken, sıkı para politikalarının 2025 yılına kadar devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Borsa İstanbul’da ise BIST 100 endeksi dün günü yüzde 1,38 düşüşle kapattı. Bugün gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinde olacak.

Teknik Görünüm

Analistler, BIST 100 endeksinde 9.800 ve 9.700 puan seviyelerini destek olarak izlerken, 10.150 ve 10.290 puan seviyelerini direnç noktaları olarak takip ediyor.