Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor - 9 Ekim 2024

Küresel piyasalar, Orta Doğu'da devam eden gerilimin etkisiyle karışık bir seyir izlemeye devam ediyor.

Abone Ol

ABD'de, ekonominin resesyona girmeden enflasyonun hedeflenen seviyeye indirileceğine yönelik iyimserlik sürerken, yarın açıklanacak enflasyon verileri yatırımcıların odağında bulunuyor.

Analistler, açıklanacak enflasyon verilerinin ABD ekonomisinin “yumuşak iniş” yapıp yapamayacağına dair ipuçları verebileceğini belirtiyor. Bu durum, gevşeme sürecine giren ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki adımlarına ilişkin beklentileri de etkileyebilir. Ayrıca, bugün açıklanacak Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları da dikkatle izleniyor; tutanaklarda olası politika ipuçları arandı.

Fed yetkililerinin açıklamaları da takip ediliyor. New York Fed Başkanı John Williams, Eylül ayında yapılan yarım puanlık faiz indiriminin ardından bankanın ABD ekonomisinde “yumuşak iniş” sağlamak için iyi bir konumda olduğunu vurguladı ve çeyrek puanlık faiz indirimlerine destek sinyalleri verdi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Adriana Kugler ise, Fed'in enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürmeye odaklanması gerektiğini, ancak bunu ekonomik büyümede istenmeyen bir yavaşlamayı önleyerek dengelemek gerektiğini ifade etti.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyon risklerinin azaldığını, ancak iş gücü piyasasına yönelik risklerin arttığını belirtirken, Fed'in gelecek aylarda faiz indirimlerinin hızını değerlendireceğini de sözlerine ekledi. Boston Fed Başkanı Susan Collins, ABD ekonomisinin güçlü kalmasını sağlamak için faiz oranlarını düşürürken dikkatli ve veriye dayalı bir yaklaşım izlenmesi gerektiğini bildirdi.

Geçen hafta açıklanan verilerin ardından piyasalarda faiz indirimi beklentileri küçülürken, Fed'in yıl sonuna kadar iki toplantısında toplamda 50 baz puanlık bir indirim yapması bekleniyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu anda yüzde 4,02 seviyesindeyken, dolar endeksi 102,6'dan işlem görüyor. Altının ons fiyatı ise dün günü yüzde 0,8 değer kaybederek 2.619 dolara geriledi. Brent petrol varil fiyatı, Hizbullah ile İsrail arasındaki ateşkes olasılığına dair haberlerin ardından yüzde 4,3 düşüşle 77,3 dolardan kapanmışken, bugün yüzde 0,4 artışla 77,7 dolara çıkmış durumda.

Avrupa

Avrupa borsalarında dün genel olarak satış ağırlıklı bir seyir hâkim oldu ve bölge genelinde resesyon endişeleri sürüyor. Ekonomik aktivitenin yavaşladığına yönelik beklentiler güçlenirken, bu ay Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 25 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesi öngörülüyor. Almanya'da sanayi üretimi, ekonomideki gerilemeye rağmen ağustosta motorlu taşıt imalatındaki önemli yükselişle bir önceki aya göre yüzde 2,9 artarak beklentileri aştı. ECB üyesi Bostjan Vasle ise, enflasyon risklerinin azaldığını belirterek, önümüzdeki hafta yapılacak bir faiz indiriminin otomatik olarak Aralık ayında da bir indirim yapılacağı anlamına gelmeyeceğini ifade etti.

Bu gelişmelerle, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,20, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,72, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,36 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,24 değer kaybetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar ise karışık bir seyir izliyor.

Asya

Asya borsalarında yeni işlem gününde Japonya hariç negatif bir seyir gözlemlenirken, Güney Kore'de tatil sebebiyle işlem yapılmıyor. Çin'de hükümetin yeni bir ekonomik teşvik konusunda isteksiz davranması nedeniyle ülke borsalarında satıcılı bir seyir hakim. Japonya’nın yeni ekonomi bakanı Ryosei Akazawa, para politikasıyla ilgili kararların Japonya Merkez Bankasının (BOJ) yargı yetkisine girdiğini belirterek, "BoJ'un parasal desteğin derecesini ekonomik ve fiyat gelişmelerine göre nasıl ayarlayacağına dair kararına güveniyoruz." ifadesini kullandı.

Dolar/yen paritesi dün günü yüzde 0,1 artışla 148,4 seviyesinde tamamlarken, şu sıralarda önceki kapanışın hemen altında 148,3 seviyesinde bulunuyor.

Öte yandan, bugün Yeni Zelanda Merkez Bankası yüzde 5,25 olan politika faizini 50 baz puan düşürerek 4,75 seviyesine indirirken, Hindistan Merkez Bankası politika faizini yüzde 6,50 seviyesinde sabit tuttu.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8 yükselirken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 5,3 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,5 geriledi.

Yurt içi piyasalar

Yurt içinde dün alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,15 değer kazanarak 9.044,89 puandan tamamladı.

Dolar/TL dün yatay seyirle 34,2645'ten kapanırken, bugün bankalararası piyasada önceki kapanışın hemen üzerinde 34,2690'dan işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olacağını, yurt dışında ise ABD'de haftalık mortgage başvuruları, toptan eşya stokları ve Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının takip edileceğini dile getirerek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.300 seviyelerinin direnç, 8.850 ve 8.700 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.