Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor - 8 Ekim 2024

Küresel piyasalar karışık seyrediyor. ABD'de açıklanan güçlü istihdam verileri, Fed'in faiz indirimlerini daha temkinli bir şekilde gerçekleştireceği beklentisini artırdı. Bu durum, tahvil faizlerinin yükselmesine ve Orta Doğu'daki gerilime neden olarak küresel risk iştahını azalttı.

Abone Ol

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, risk dengesinin yüksek enflasyondan artan işsizliğe kaydığını ifade etti. Para piyasalarında, Fed'in kasımda 25 baz puan faiz indirme olasılığı yüzde 87 iken, 50 baz puanlık indirim beklentisi ortadan kalktı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, ağustostan sonra ilk kez yüzde 4'ü geçti, dolar endeksi ise 102,4 seviyelerinde seyrediyor. Altının ons fiyatı, yüzde 0,4 değer kaybıyla 2.643 dolardan işlem görmekte.

GOOGLE'IN HİSSELERİ DEĞER KAYBETTİ

Google'ın hisseleri, federal bir yargıcın Android kullanıcılarına uygulama indirme ve ödemeler konusunda farklı seçenekler sunulmasını zorunlu kılmasının ardından yüzde 2,5 düştü. Analistler, bu hafta bilanço sezonunun başlayacağını ve JPMorgan Chase, Wells Fargo, BlackRock, PepsiCo, DeltaAir ve Domino's Pizza gibi büyük şirketlerin sonuçlarının takip edileceğini belirtti.

AVRUPA

Avrupa'da, dün Almanya hariç genel olarak pozitif bir görünüm vardı, ancak bölgedeki ekonomik endişeler sürüyor. Euro Bölgesi'nde eylül ayındaki genel yatırımcı güven endeksi eksi 15,4'ten eksi 13,8'e yükseldi; Alman otomotiv satışları ise ilk yarıda yıllık yüzde 4,7 düştü. Perakende satışlar ağustosta hem aylık (yüzde 0,2) hem de yıllık (yüzde 0,8) artarken, Almanya'da fabrika siparişleri yüzde 5,8 azaldı.

Bu durum, Avrupa Merkez Bankası'nın bu ay 25 baz puanlık faiz indirimi yapmasını bekliyor. Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,09 değer kaybederken, diğer Avrupa endeksleri karışık seyir izledi.

ASYA

Asya'da, Çinli yetkililerin ekonomik brifingi yatırımcıları hayal kırıklığına uğratarak satış ağırlıklı bir seyir yarattı. Yetkililer, büyümeyi destekleyecekleri garantisi verirken yeni teşvik açıklamadı. Çin'in Şanghay bileşik endeksi, gün içinde yüzde 11 yükseldikten sonra kazançlarının bir kısmını geri verdi. Japonya'da ise hane halkı harcamaları ağustosta yıllık yüzde 1,9 azaldı. Kapanışta, Şanghay bileşik endeksi yüzde 3,4, Nikkei 225 yüzde 1,2, Kospi yüzde 0,5 düştü, Hong Kong'da ise Hang Seng yüzde 7,3 geriledi.

YURT İÇİ

Yurt içinde BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 0,85 değer kaybederek 9.031,64 puandan kapandı. Dolar/TL, yüzde 0,01 artışla 34,2639'dan, bugün ise 34,2690'dan işlem görmekte. Analistler, bugün yurt içinde sakin bir veri gündemi beklerken, ABD'deki dış ticaret dengesinin takip edileceğini belirtti. BIST 100 endeksinde 8.850 ve 8.700 puan destek, 9.200 ve 9.300 seviyeleri direnç olarak öne çıkıyor.