Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor - 23 Ekim 2023

Küresel piyasalarda, ABD'de yoğunlaşan bilanço sezonunda şirket karlılıklarının beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen yatırımcıların temkinli davranması nedeniyle karışık bir seyir izleniyor.

Abone Ol

ABD'deki enflasyonla mücadelenin resesyonla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına yönelik belirsizlikler devam ederken, son makroekonomik veriler ve olumlu gelen şirket karlılıkları, ekonomik aktiviteye dair iyimserliği artırıyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirim hızına dair belirsizliklere dikkat çekiyor; sağlıklı istihdam ve ekonomik aktivitenin Fed'in enflasyonla mücadelesini kolaylaştırabileceğini vurguluyorlar. Richmond Fed'in ekim ayı imalat sanayi endeksi, eksi14 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve önceki ay eksi21 seviyesindeydi.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu açıkladı ve küresel ekonomik büyümenin bu yıl ve gelecek yıl için yüzde3,2 olarak öngörüldüğünü belirtti. Ayrıca, ABD'nin10 yıllık tahvil faizi, geçen gün yaklaşık3 baz puan artarak4,21 seviyesinden kapandı ve şu anda yüzde4,23 seviyelerinde bulunuyor. Dolar endeksi de yükseliş kaydetti.

Altın ons fiyatı, merkez bankalarının güvercin duruşu ve devam eden jeopolitik gerginliklerle2,748.91 dolar seviyesinden kapanırken, yeni işlem gününde2,750 dolara yükseldi. Gümüş ons fiyatı da artışına devam ederken, Brent petrol fiyatı da75,61 dolara çıktı.

Bugün ayrıca Kanada Merkez Bankası'nın (BoC) para politikası kararları takip edilecek, bankanın50 baz puanlık bir faiz indirimi yapması bekleniyor. New York Borsası'nda Dow Jones ve S&P500 endeksleri değer kaybederken, Nasdaq endeksi küçük bir artış gösterdi.Avrupa'da ise negatif bir seyir hakim; Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Lagarde'ın açıklamaları yatırımcılar için önemli olacak. IMF, Avro Bölgesi büyüme tahminlerini düşürdü, Almanya'nın büyüme tahmini de sıfıra indirildi.

Asya tarafında ise Japonya hariç pozitif bir görünüm öne çıkıyor. IMF'in raporuna göre, Çin ve Japonya'nın büyüme beklentileri düşürüldü. Dolar/yen paritesi artış gösterirken, Japonya'da yapılacak genel seçimlerin piyasalara etkisi üzerinde duruluyor.

Yurt içinde BIST100 endeksi önceki kapanışa göre yüzde2,13 değer kazanırken, Dolar/TL aynı seviyede işlem görüyor. Bugün yurt içinde tüketici güven endeksi, yurt dışında ise ABD'de mortgage başvuruları ve ikinci el konut satışları takip edilecek.