Güncel

Kubbet'üs-Sahra nerede, hangi ülkede? Kubbetüs sahra mimari özellikleri nelerdir?

Abone Ol

Kubbet'üs-Sahra nerede, hangi ülkede? Kubbetüs sahra mimari özellikleri nelerdir? Soruları vatandaşlar tarafından sıkça araştırılıyor. Tarihte çeşitli olaylara sahne olmuş Kubbet'üs-Sahra hakkında vatandaşlar çeşitli soruların yanıtını araştırmaya başladı. Üç büyük din için kutsal olan Kudüs farklı gelişmelere sahne olunca sizler detayları haberimizde derledik. Peki, Kubbet'üs-Sahra nerede, hangi ülkede? Kubbetüs sahra mimari özellikleri nelerdir? İşte detaylar…

KUBBET'ÜS-SAHRA NEREDE, HANGİ ÜLKEDE?

Arapça El Kuds, İbranice Yeruşalayim olarak adlandırılan Kudüs, dünyanın en eski kentlerinden birisi. Tarih boyunca, birçok kutsal yapıya ev sahipliği yapmasından dolayı çok sayıda savaşa sahne oldu ve defalarca yıkıldı, yeniden inşa edildi.

Osmanlı İmparatorluğu, 1517'de işgal ettiği Kudüs'ü 1917 tarihine kadar kontrolü altında tuttu. Kudüs, üç semavi din olan İslam, Yahudilik ve Hristiyanlık için çok kutsal yerleri içinde barındırıyor. Kutsal yerlerin önemli bir kısmı Doğu Kudüs'te yer alıyor.

Kudüs'ün içinde binlerce yıllık tarihi barındıran dar sokaklarla dolu Eski Kenti, dört ana bölümden oluşuyor. Bunlar Müslüman, Yahudi, Hristiyan ve Ermeni mahalleleri olarak sıralanıyor.

KUBBETÜS SAHRA MİMARİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kubbet-üs Sahra’nın yapılma amacı ile ilgili birçok sav bulunmaktadır. Bir görüşe göre Kubbet-üs Sahra’nın yapılma amaçlarından bir tanesi; Müslümanlar’ın hac merkezlerinden bir tanesi olması için Kabe’ye alternatif olarak inşa edilmesidir. Bir diğer görüşe göre, bölgede Hristiyanlar ve Yahudiler için kutsal kabul edilen mekanlara ek olarak Müslümanlar için de önemli olan bir yapı inşa etme ihtiyacı olmasıdır. Bir diğer görüşe göre Kubbet-üs Sahra’nın yapılış amacı Müslümanlar için kutsal olan Hacer-i Muallak taşını korumaktır.

Kubbet-üs Sahra’nın mimari açıdan en büyük önemi, Müslümanlar’ın ilk kubbeli dini yapısı olma özelliğinden gelmektedir.

Kubbet-üs Sahra planına baktığımızda ise kayanın etrafındaki bir çift koridor ve sekizgen yapıdaki kubbe dikkat çekiyor. Altından yapılma bu dikkat çekici kubbe 20,44 metre çapa, 35 metre yüksekliğe sahiptir. Kubbe, 16 pencere boşluğu ve sütuna benzeyen bir yapı üzerinde bulunmaktadır. Yapının iç kısmında Kur’an sureleri ve birbirinden farklı motifler de bulunmaktadır.

Kubbet-üs Sahra’nın dış yapısına bakıldığında ise porselen çiniden meydana gelen duvarlar dikkat çekmektedir.