Kripto paralar

Abone Ol

 Son dönemlerde adından sıkça bahsedilmeye başlanılan ve yatırım aracı olarak görülen kripto paralar.

Ethereum, Ripple, Cardano, Litecoin, Tether, Dogecoin, Bitcoin Cash, Polkadot, Binance Coin ve en bilineni olarak Bitcoin olarak adlandırılmaktalar.

Özellikle pandeminin ortaya çıkışı ve yayılmasıyla geçen yaklaşık 1.5 yıllık periyotta kimilerinin 10-12 katına çıkan değer artışları yaşadığı bir piyasadan bahsediyoruz.

Bu hızlı yükselişin içerisinde ülkemizdeki oyuncular dünya genelinde dördüncü sırada yer almaktalar. Yani kripto para piyasasındaki yoğunlukta oldukça üstlerdeyiz.

Maalesef kripto paralara yatırım yapabilmek için elindeki varını yoğunu satıp bu piyasaya giren mi dersiniz yoksa kredi kullanarak bu piyasaya giren mi dersiniz bu yolda binlerce hikayeyi ülkemiz insanından dinleme şansına sahipsiniz.

Durumun bu şekilde olmasının onlarca sebebini sayabiliriz ama en önemli sebep ülkemiz insanının çok hızlı kâr elde etme sevdasından başkası değildir ne yazık ki.

Ama insanımız dibi belli olmayan bu kuyuya inmenin bedelinin çok ama çok ağır olabileceğinin çok farkında değil gibi hareket etmektedir.

Bir anda kripto paraların nasıl çok hızlı yükseliş yaşadılar aynı derece de çok hızlı değer kaybı yaşayacaklarını da bilerek hareket etmelidirler.

Bir zaman sonra birçoğunun değer anlamında yerlerde sürüklendiklerini gördüklerinde bu söylediklerimizin ne kadar yerinde tespitler olduğunu anlayacaklardır ama umarım o zaman çok geç kalınmış olmaz bazı şeyler için.

Gencinden yaşlısına, erkeğinden kadınına, iş sahibi olandan işte çalışanına kadar toplumun büyük bir bölümünde çok ciddi kripto para çılgınlığı olduğunu görüyoruz.

Yaşanılan bu çılgınlığın sonunun çok iyi olmayacağını şimdiden söylemek isterim ve mümkün olunan en hızlı zaman diliminde bu piyasalardan likiditeye geçmenin en doğru hareket olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca inancımıza göre bir paranın kullanımının caizliği paranın nereden geldiğiyle yani kaynağıyla ilgili parayı kullanacak olanlara çok ciddi bir güven vermesi ve dünyanın her yerinde kabul görmüş bir kıymet ölçüsüne sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Bunların yanında paranın mutlaka bir güvencesi de bulunmalıdır kullanımının caiz olabilmesi için. Ama kripto paralarda herhangi bir güvenceden bahsetmek mümkün değildir.

Diğer taraftan aldatma ve aldanma riskinin en üst seviyede olduğu bu tür paralardan her Müslümanın uzak durması inancına göre yaşamasının bir gerekliliğidir.

Paranın aslında herhangi bir belirsizlik taşımaması dinimize göre son derece önemlidir. Eğer belirsizlik unsuru parada varsa kullanımı caiz değildir. Kripto paralarda belirsizlik son derece yüksek seviyelerde olduğu sebeple de uzak durulmalıdır.

İslam’da zenginleşmenin sebepleri olması bir zorunluluktur. Yani kişi elde ettiği servetin vesilelerini helal noktada ortaya koymak zorundadır. Eğer İslam’ın yasakladığı yollardan servet edinilmişse servet helal değildir.

Servet vesilelerinin yanında o servetin veya birikimin hak edilmiş olması da son derece önemlidir.

Kripto paraların ne zenginleşmenin sebeplerine ne de hakkına sahip olmadıkları için de ayrıca uzak durulması gereken olgulardır.

Tüm bunlara ek olarak geçtiğimiz Cuma günü yani 16 Nisan 2021 de TCMB’nin kripto paraların kullanılmamasına ilişkin yönetmeliği son derece yerinde ve zamanında ortaya konulmuş bir yönetmelik olmuştur.

Umarım insanımız geleceğe daha sağlam adımlarla yol alabilmek için bu uyarılarımızı hiç vakit kaybetmeden uygular.