Gündem

KPSS sanıkları kendilerini böyle savundu

Abone Ol

KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 54’ü tutuklu 230 kişi hakkında “Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu, yöneticisi ve üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” suçlarından açılan davada tutuklu sanıkların savunmalarının alınması işlemi sürüyor.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan sanık Mehmet Özcan, “kendisini denemek için” 2009’da KPSS’ye girdiğini belirtti.

Temmuz 2009’da devlet memuru olmak için çalıştığı işyerinden ayrıldığını ve KPSS’ye hazırlanmak için dershaneye gitmediğini ileri süren Özcan, “Evime yakın bir kütüphaneye giderek sınava hazırlandım. 2010’da KPSS sınava girdim, güzel bir netice aldım. Daha sonra Eğitim Bilimleri sınavı iptal edildi.” dedi.

Özcan, iptal nedeniyle “azminin kaçtığını ve sınava tekrar hazırlanmadığını” ileri sürdü.

“Yolculuktan yorulduğumdan puanım düşmüştür”

Sanık Mehmet Ateş de 2007’den itibaren 5 kez KPSS’ye girdiğini fakat branşındaki alan kontenjanının azlığından atanamadığını ileri sürdü.

Dava konusu sınavdan aldığı puanla, alanında ilk 500 içinde yer aldığını bildiren Ateş, “Sınav iptal edilince konsantre olamadım, puanım düştü. Yenilenen sınava girebilmek için yolculuktan yorulduğumdan puanım düşmüştür. 2010’da ALES’e de girdim. Bu sınavda da matematik sorularının yüzde doksanını doğru cevapladım.” diye konuştu.

“Aldığım puan kendi başarımdır”

Sanık Tuncay Ertaş ise 2010’daki sınavda gösterdiği başarıda moralinin ve motivasyonunun iyi olmasından kaynaklandığını öne sürdü.

Dava konusu sınavdaki puanın ve “başarısının” kendi çalışmasından kaynaklandığını ileri süren Ertaş, “Sınavdan aldığım puanla TRT’ye yerleştim. Ancak bu puan tek başına yeterli değildir. Mülakat ve yeteneklerimin yanı sıra alın terim de bunun etkenidir. Kimsenin hakkını yemedim, kimseyi dolandırmadım.” dedi.

Sanık ÖSYM’yi suçladı

Sanık Mehmet Ünlü de yenilenen sınavdaki başarı oranının düşmesinin ÖSYM’den kaynaklandığını savunarak, “100 doğru yapan başarılı insanları İstanbul ve Ankara’da tekrar sınava alan ÖSYM’nin hatasıdır. Yurt dışında, Harvard Üniversitesi’nde 25 Mayıs’ta konferansa katılacaktım. Yakalanmadan bir gün önce uçak, konaklama ve vize konusunda her şey tamamlanmıştı, kaçmak istesem giderdim.” diye konuştu.

Duruşmaya daha sonra ara verildi.