Kültür Sanat

Kosova'da 23. DokuFest Belgesel ve Kısa Film Festivali tamamlandı

Kosova'nın Prizren kentinde düzenlenen 23. DokuFest Belgesel ve Kısa Film Festivali, ödül töreniyle sona erdi.

Abone Ol

Prizren'in tarihi "Lumbardhi" açık hava sinemasında gerçekleştirilen kapanış töreninde, 11 farklı kategoride ödüller sahiplerini buldu. Törenin en dikkat çeken anlarından biri ise Kosovalı yönetmen Samir Karahoda'nın "Rruges" adlı filminin galası oldu.

Ödül kazanan yönetmenlere, Prizren'in tarihi Arnavut kaldırımından esinlenerek tasarlanan ödüller takdim edildi.

Filistinli yönetmen Kamal Aljafari'nin "A Fidai Film" eseri "Uluslararası Feature Dox" kategorisinde ödüle layık görülürken, Alejandro Alonso Estrella'nın yönetmenliğini yaptığı "History is Written at Night" ise "Uluslararası Kısa Dox" ödülünü kazandı. "Balkan Dox" kategorisinde en iyi film ödülü, Eneos Çarka'nın "Another Day" adlı yapımına verildi. "Talent Dox" kategorisinde Ilir Hasanaj'ın "Workers' Wings" ve "The Distribution Award" kategorisinde Durim Klaiqi'nin "reMemBer2.human" filmleri ödül kazananlar arasında yer aldı.

Birgitte Stærmose'nin "Afterwar" adlı filmi "Seyirci Ödülü"ne layık görülürken, Mitch McCabe'ın "23 Mile" eseri "Gerçeklik Dox" kategorisinde ödül kazandı. "Ulusal" kategoride Norika Sefa'nın "Like a Sick Yellow" filmi birinciliği elde etti. Kumjana Novakova'nın "Silence of Reason" eseri "İnsan Hakları" kategorisinde, Sofie Benoot'un "Apple Cider Vinegar" filmi ise "Yeşil Docs" kategorisinde ödüle layık görüldü. "Kısa Film" kategorisinde Karin Franz Körlof'un "The Death of a Hero" filmi ödül kazandı.

250 film gösterildi

Bu yıl "Yeni Düzen" (New Order) temasıyla düzenlenen festivalde, küresel çatışmalar ve uluslararası düzeni şekillendiren güç değişimlerine odaklanan filmler izleyiciyle buluştu. Filistin ve Ukrayna'da yaşanan olaylara dikkat çeken özel seçkiler de dahil olmak üzere, toplamda 250 kısa film ve belgesel gösterildi.

Balkanlar'ın en büyük kısa film ve belgesel etkinliklerinden biri olan DokuFest, 2-10 Ağustos tarihleri arasında Prizren'e dünyanın dört bir yanından on binlerce sanatseveri çekti. Festival, Prizren'de sinema salonu olmadığı dönemlerde şehrin tarihi merkezi, nehir üzeri ve şehir kalesi gibi yerlerde yapılan "sıra dışı" sinema gösterimleriyle ünlendi.