Yaşam

Konya'nın Hüyük çileği AB'den coğrafi işaret tescili aldı

Türkiye, Anadolu'nun zengin tarımsal mirasını uluslararası arenada daha da güçlendirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Konya'nın meşhur Hüyük çileğinin Avrupa Birliği (AB) tarafından coğrafi işaret tescili alarak, Türkiye'nin AB'den tescilli 25. coğrafi işaretli ürününe imza attığını açıkladı.

Abone Ol

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Konya'nın Hüyük ilçesinde üretilen Hüyük çileğinin, Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili alan 25'inci Türk ürünü olduğunu duyurdu. Bakan Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, başlattıkları uluslararası coğrafi işaret seferberliğiyle Anadolu’nun değerlerini dünyaya tanıtmaya devam ettiklerini vurguladı.

Anadolu'nun Lezzetleri Dünyaya Yayılıyor

Kacır, Hüyük çileğinin AB nezdinde tescillenmesiyle Türkiye'nin coğrafi işaretli ürün sayısının 25’e ulaştığını belirterek, "Konya'mıza ve ülkemize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı. Coğrafi işaret alan diğer ürünler arasında Gaziantep baklavası, Aydın inciri, Malatya kayısısı, Ezine peyniri ve Safranbolu safranı gibi Anadolu'nun eşsiz lezzetleri de yer alıyor.

Bereketli Anadolu’nun Eşsiz Lezzetleri Dünya Sahnesinde

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da Hüyük çileğinin tesciliyle ilgili olarak, "Bereketli Anadolu'nun lezzetli ürünlerinin ünü ülkemiz sınırlarını aşmaya devam ediyor. Konya'nın ilk, ülkemizin 25'inci AB'den tescil alan ürünü Hüyük çileği oldu. Çok kısa zaman sonra listeye yenileri de eklenecek," şeklinde konuştu. Yumaklı, Anadolu'nun tarımsal çeşitliliğinin ve kaliteli ürünlerinin uluslararası pazarlarda daha geniş bir kabul gördüğünü vurguladı.

AB’den Tescilli Coğrafi İşaretli 25 Ürün

Hüyük çileği, Türkiye'nin AB tarafından coğrafi işaret tescili alan 25. ürünü olarak listede yerini aldı. Diğer 24 ürün ise şu şekilde:

  1. Gaziantep Baklavası
  2. Aydın İnciri
  3. Malatya Kayısısı
  4. Aydın Kestanesi
  5. Milas Zeytinyağı
  6. Bayramiç Beyazı
  7. Taşköprü Sarımsağı
  8. Giresun Tombul Fındığı
  9. Antakya Künefesi
  10. Suruç Narı
  11. Çağlayancerit Cevizi
  12. Gemlik Zeytini
  13. Edremit Zeytinyağı
  14. Milas Yağlı Zeytini
  15. Ayaş Domatesi
  16. Maraş Tarhanası
  17. Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini
  18. Ezine Peyniri
  19. Safranbolu Safranı
  20. Aydın Memecik Zeytinyağı
  21. Araban Sarımsağı
  22. Osmaniye Yer Fıstığı
  23. Bingöl Balı
  24. Bursa Şeftalisi