Ekonomi

Konut ve işyeri kiralarına zam oranları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık ayı tüketici fiyat endeksi, normal koşullarda kira artışlarında baz alınan 12 aylık ortalama verisini de netleştirdi.

Abone Ol

Buna göre, işyerlerinde kiralara uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 53,86 olarak gerçekleşti. Konut kiralarında ise 1 Temmuz'da sona eren yüzde 25'lik tavan zam uygulamasının devam edeceği açıklandı.

Konut kiralarına uygulanan tavan zam oranı, enflasyon oranına göre her altı ayda bir güncelleniyor. Aralık ayı enflasyonunun yüzde 53,86 olmasıyla birlikte, işyerlerinde kiralara uygulanabilecek tavan zam oranı da bu oran oldu.

Konut kiralarında ise 1 Temmuz'da sona eren yüzde 25'lik tavan zam uygulamasının devam edeceği açıklandı. Bu uygulama, 2 Temmuz 2024'e kadar geçerli olacak.

Kira artış oranlarının yüksek olması, hem kiracıları hem de ev sahiplerini zor durumda bırakıyor. Kiracılar, yüksek kira artışları nedeniyle ev kiralarını karşılamakta zorlanıyor. Ev sahipleri ise, yüksek enflasyon nedeniyle kira gelirlerinin azalması nedeniyle mağdur olduğunu savunuyor.