Ekonomi

Konut fiyatlarındaki yavaşlama devam ediyor

Konut Fiyat Endeksi (KFE), Eylül ayında yıllık bazda yüzde 27,4 artış kaydederken, reel olarak yüzde 14,7'lik bir düşüş gösterdi.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan verilere göre, konut fiyatlarındaki artış hızı Eylül ayında yavaşlamaya devam etti. Türkiye genelinde konut fiyatlarındaki kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), 2024 yılı Eylül ayında aylık yüzde 1 oranında artarak 148 seviyesine ulaştı.

Yıllık bazda yüzde 27,4'lük bir artış kaydeden KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 14,7 oranında geriledi. TCMB verileri, Eylül ayında üç büyük ildeki fiyat artış oranlarına da yer verdi. Bir önceki aya göre, İstanbul’da yüzde 1,2, Ankara’da yüzde 2,2 ve İzmir’de yüzde 0,8 oranında artış kaydedildi. Yıllık bazda ise, İstanbul’da yüzde 23,4, Ankara’da yüzde 30,4 ve İzmir’de yüzde 23,1 oranlarında artışlar yaşandı.

TCMB'den yapılan açıklamada, “Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 27,4 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 14,7 oranında azalış göstermiştir” ifadeleri yer aldı. 

Ekonomistler, yıllık artış oranının yavaşlamasının konut talebindeki gerilemeye işaret ettiğini belirtiyor. Fiyat artışındaki yavaşlama, artan konut maliyetleri ve ekonomik dalgalanmalar sebebiyle konut talebindeki daralmayı yansıtıyor.