Dünya

Konuşmalarından mı korkuyorlar?

Abone Ol

İstanbul Büyükada’da toplantı yaptıkları otelde suçüstü yapılarak gözaltına alınan 2’si yabancı 10 kişiden 6’sı “Silahlı terör örgütüne yardım” suçundan tutuklandı. Tutuklanan şahısların FETÖ, PKK ve DHKP/C terör örgütleri bağlantıları ortaya çıktı. Tutuklu şahıslardan biri Almanya vatandaşı Peter Steudtner. Alman yetkililerin sanıkların konuşması halinde Almanya’nın terör örgütlerine verdikleri desteğin ortaya çıkmasından çekindikleri bu sebeple tehdit dolu açıklamalar yaptığı belirtiliyor.

Terör örgütleri FETÖ, PKK ve DHKP/C’nin her türlü faaliyetine göz yuman, teröristlerin ülkede serbestçe hareket etmesini sağlayan Alman makamları Steudtner’in tutuklanmasının ardından birbiri ardına açıklama yapmaya başladı.

Steudtner’in serbest bırakılmasını talep eden Almanya Başbakan’ı Angela Merkel’in ardından, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel tehdit dozunu yükselterek küstahlık sınırına yaklaştı.

Ekonomik yaptırım tehdidi!

Bakan Gabriel, Türkiye’yi hedef alan açıklamasında Alman yatırımlarının devam edeceğinin garantisinin olmadığını ifade ederek Ankara’yı açıkça tehdit etti.

Alman Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlara yeni bir uyarı yayınlandığını açıklayan Bakan Gabriel, “Türkiye tehditlerini sürdürdüğü sürece Alman yatırımcılara Türkiye’ye yatırım yapın nasıl deriz?’ ifadelerini kullandı. Alman Dışişleri Bakanı Gabriel, “Keyfi olarak Alman firmalarının terörle bağlantılı olduğunun gündeme getirildiği ortamda, hükümet olarak Alman şirketlerinin yapacakları yatırımlara güvence vermeyeceklerini” söyledi. Gabriel, bu nedenle Almanya’nın yatırım kredileri ve ekonomik yatırımların desteklenmesi konusunu gözden geçireceğini belirtti.

AB yardımları kesilebilir

Gabriel, Türkiye’ye yönelik değerlendirilecek bir başka konunun ise AB’nin üyelik konusunda Türkiye yaptığı yardımlar olduğuna dikkat çekti. Gabriel, bu konuda önümüzdeki günlerde AB yetkilileri ve ilgili ülkelerle temaslar yapacaklarını vurguladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü ise Gabriel’in duyurduğu adımların ‘gerekli ve kaçınılmaz’ olduğunu söyledi.

Gurbetçiler üzerinden yargıya müdahale etmek istiyorlar

Büyükada olayından sonra Türk yargısına müdahale etme maksadıyla, çifte vatandaşlık hakkına sahip gurbetçilere ‘’Türkiye’de, gözaltına alınır ya da tutuklanırsak Alman devletinin bize sahip çıkmasını istiyoruz’’ şeklinde dilekçe doldurup vermelerini istemişti.

Kalın’dan sert tepki

Almanya’nın küstah açıklamasına Cumhurbaşkanlığı’ndan sert tepki geldi. Büyükada’daki gözaltılara ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Öncelikle buradaki yargıya saygılı olacaklar. Türkiye’ye giden Alman vatandaşlarının güvenli olmadığı yönündeki açıklamaları şiddetle kınıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın yaptığı açıklamada, “Bu talihsiz açıklamaların Almanya’da yaklaşmakta olan seçimlere yapılan bir yatırım olduğunu biliyoruz. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımıza dönük paranoya üreterek siyaset üretmeye çalışıyorlar. Öncelikle bu akıl tutulmasından kurtulmaları gerekiyor. Almanya’da birçok vatandaşımıza adeta casus muamelesi yapıldı. STK’lara karşı haksız uygulamalar yapılıyor. Bir yandan Almanya hukuk devletinden bahsediyor. PKK ve FETÖ’nün Almanya’daki yapılanmasını herkes biliyor. Bunlar bizim hazırladığımız raporlar değil, onların hazırladığı raporlar. FETÖ kaçkınları, bu ülkeye ihanet eden hainlerin en çok gittiği yer nasıl Almanya oluyor” dedi.