Sağlık

Kongo'da Maymun Çiçeği salgını büyüyor! Ölenlerin sayısı 610'a çıktı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) M çiçeği (mpox) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısının 610'a ulaştığı bildirildi.

Abone Ol

KDC Sağlık Bakanlığı, M çiçeği nedeniyle 35 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Yılbaşından bu yana salgın nedeniyle ölenlerin sayısı 610’a, şüpheli vaka sayısı ise 18 bine yaklaştı. KDC’deki vakaların %75’ini 10 yaş altı çocuklar oluşturuyor. Okulların açılmasıyla salgının artabileceği belirtiliyor.

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgenlerden veya enfekte bireylerden bulaşır. Vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülere temas eden giysi ve eşyaları kullanmak, vücut sıvılarıyla temas etmek en yaygın bulaşma yollarıdır. İlk belirtiler, virüsün bulaşmasından 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabilir. Virüs yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve su çiçeğine benzer döküntülere neden olur.

Hastalığın özel bir tedavi yöntemi yoktur; tedavi antiviral ilaçlarla yapılır. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde iyileşir. DSÖ, "maymun çiçeği" olarak bilinen hastalığın adını 2022'de "mpox" olarak değiştirmiştir.