Dünya

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde en az 570 kişi Maymun çiçeği virüsü nedeniyle öldü

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) Maymun çiçeği virüsü nedeniyle yıl başından beri en az 570 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Abone Ol

KDC Sağlık Bakanı Roger Kamba, Maymun çiçeği virüsü salgınına dair son verileri paylaştı. Bu yılın başından itibaren 16,700 doğrulanmış veya şüpheli vaka tespit edildi ve bunların 570'ten fazlası fatal sonuçlandı. Salgının Afrika'nın 17 ülkesine yayıldığını belirten Kamba, genç nüfusun, özellikle 15 yaş altı çocukların etkilenmekte olduğunu ifade etti. KDC'de Aralık 2022'de ülke genelinde Maymun çiçeği salgını ilan edildi.

Maymun çiçeği virüsü, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşmakta; vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas en önemli bulaşma yollarıdır. İlk belirtiler, virüs kapıldıktan 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir ve yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ile ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar şeklinde kendini gösterir.

Özel bir tedavi bulunmamakta, tedavi antiviral ilaçlarla yapılmaktadır. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçirip birkaç hafta içinde iyileşmektedir. DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı" ismini 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle "mpox" olarak değiştirmiştir.