Kökten retçilerin çıkmazı!

Abone Ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın referandum teklifini onaylamasının ardından önümüzdeki iki ayın yoğun gündemi de netleşmiş oldu. Referandumda “Evet” mi, diyeceğiz yoksa “Hayır” mı diyeceğiz?

“Hayır” diyenler var. Neden “Hayır” dediklerini tam olarak izah edemiyorlar. Şöyle ki yeniliğe kapalı bir bakış açısıyla dinlemeye bile gerek görmeden itiraz edip kökten retçiler.

“Hayır” diyen birisine “Neden hayır dediğini gerekçeleriyle bana izah edip bu ülkenin maslahatına zarar veren tek bir şey dahi gösterirsen ikna olup ben de hayır diyebilirim” dedim.

Bu cümlelerim onun iştahını kabartmış olmalı ki başladı saydırmaya. “Tek adam olacak, demokrasinin köküne kibrit suyu dökülüyor, çocuk yaştakiler Meclis’e girecek, dünyanın en güzel rejimi Cumhuriyet değiştirilmeye çalışılıyor, hâkimleri tek adam atayacak hiçbir karar iptal edilemeyecek vs. vs.” İşte bu saydığı birkaç ezberden öteye geçemeyen alenen yeni bir şeye karşı gelişin resmi olan ifadeler, sadece alışık olduğunun dışında her şeye kapalı olduğunu anlatıyordu.

Bu yönüyle ‘Hayır’cıların belli korkulara sahip oldukları ve bundan dolayı tepki gösterdiklerini biliyoruz. Firavun, Hz. Musa’nın Allah’ın elçisi olarak ona ilettiği haberlere tahtının elden gideceği, krallığının yıkılacağı korkusuyla Kızıldeniz’deki kötü sonu görene kadar kökten reddetmişti.

Peygamber Efendimiz Nebiyi Zişan’ın(sas) insanlara huzur, adalet ve barışın dinini tebliğ ettiğinde de en önce Mekke’nin soyluluk ve büyüklük iddiasında bulunan ticaret baronları paraya ve insanlara hükmetme gücünün ellerinden gideceğinden korktukları için kökten reddetmişlerdi.

Burada o dönemlerden günümüze örneklerini çoğaltabileceğimiz bir tarihi seyir olduğunu biliyoruz. ‘Hayır’ demek çok kolaydır ve kökten ret, yeni tecrübeler yaşamaya korkanlar için ya da mutsuz sonlarını tahmin edenler için en kestirme yoldur.

Tarih boyunca her güzel teklifin ciddi bir kökten reddedişle karşılaştığını biliyoruz. Önemli olan şey reddetmeden önce sadece ve sadece körü körüne inandığın şeyin belki de doğru şey olmayabileceğinin farkında olmaktır. Bu farkındalık sonucu ‘Hayır’ olsa da bile isteye karar vermenin huzurunu yaşatacaktır. Yani demem o ki idrak penceresini kapalı tutmaya ‘Hayır’.  Allah’a (cc) emanet olun!..