Gündem

Kızılay Ramazan Yardım Çalışmaları'nı Deprem Bölgesi'nden başlatacak

Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Kızılay'ın 'Ramazan Sensiz Olmaz' mottosuyla yapacağı yardım çalışmalarının Deprem Bölgesi'nde başlayacağını ve kampanyanın detaylarını paylaştı.

Abone Ol

Gökhan Erek / Muhabir

6 Şubat Asrın Depremleri'nin üzerinden iki yıl geçti. Deprem Bölgesi'nde yaralar sarılmaya devam ediyor. Türk Kızılay'ı da deprem bölgesinde çalışmalarını sürdürüyor.  Türk Kızılay'ı geleneksel olarak gerçekleştirdiği Ramazan Ayı çalışmalarına bu yıl Hatay'da başladı. Türk Kızılay'ı 'Ramazan Sensiz Olmaz' mottosuyla çalışmalarını sürdürecek.

İKİ ÖNEMLİ ÖNCELİK

'Bu Ramazan Sensiz Olmaz' Basın Toplantısı'nda konuşan Türk Kızılay'ı Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz,

Bu yıl Ramazan Ayı'da iki büyük önceliklerinin olduğunu belirterek, "Bunun altını çizmem lazım. Bunlardan ilki Gazze’ydi. Dün Gazze’ye sizlerle birlikte en büyük yardım gemimizi uğurladık. Gazze’de çok büyük bir dram var. Orada açlıkla mücadele ediliyor. Dolayısıyla oradan Türk halkımızın yardımlarını esirgemeyeceğini dün aslında gemimizi göndererek ve Ramazan ayında aynı gemiyi bir kere daha göndereceğimizi vurgulayarak başlatmış olduk. Tabii ki kendi ülkemizde de deprem bölgemizde hala zorluklarımız var. Belki hiç birimiz aç değiliz, açıkta değiliz. Devletimiz çok büyük. Kalıcı konutlarımız dağıtılmaya başlandı. Sonuçta bu uzun bir süreç. Burada halkımız önceki hayatında daha farklı bir hayat yaşıyor. Bakın burada Kızılay’ın Hatay şubesi ve gönüllüleri var. Onların aslında her biri kendileri de birer depremzede. Bir çoğu konteynerda yaşıyorlar. Bir taraftan Kızılaycılık faaliyetlerini, gönüllülüklerini devam ettiriyorlar." şeklinde konuştu.

"ŞENLİKLİ İFRAR SOFRALARI KURALIM"

Prof. Dr. Yılmaz bu  Ramazan Ayı'nda deprem bölgesinde  şenlikli iftar sofraları kurmak istedikleri aktararak, sözlerini şu şekilde sürdürdü, Sahur programları yapalım, 'Bakın biz buradayız, yanınızdayız, tünelin ucundaki ışık göründü, parlıyor, bugünler geçecek' diyoruz."

"DEPREMZEDELERİN YANINDAYIZ"

Depremden önceki Ramazan Aylarını hatırlatan Prof.Dr. Yılmaz, "Ondan önceki Ramazan’da evinizdeki günleri hatırlarsınız, sahur zamanlarınızı, iftar zamanlarınızı hatırlarsınız, kayıplarınızı hatırlarsınız hüzünlenirsiniz. Biz bu Ramazan’da tüm şubelerimizle, birlikte halkımızla birlikte Kızılay'ımızın tüm gönüllüleriyle birlikte deprem bölgesinde o vatandaşlarımızın yanında olacağımızın altını çizmek istiyoruz. O nedenle de bu seneki Ramazan kampanyamızı Hatay’dan başlatmak istedik."dedi.

"SADECE DEPREM BÖLGESİ İLE İLGİLENMEYECEĞİZ"

Kızılay olarak sadece deprem bölgesiyle ilgilenmeyeceklerini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, şunları kaydetti, "Ramazan bizim için özel bir dönem. Ramazan döneminde biz her zaman yardımlarımızı artırıyoruz, gıda kolileri, iftar programları yardımlar organize ediyoruz."

YAPILACAK YARDIM MİKTARI

Bu Ramazan Ayı'nda Türkiye genelinde 1 milyar 271.5 milyon liralık bir yardımla yurt içinde yurt dışında 8.8milyon kişiye ulaşmayı planladıklarını aktaran Prof. Dr. Yılmaz, "Bu Ramazan her Ramazan olduğu gibi gıda kolilerimiz olacak.  Gıda kolilerimizi, hep biliyorsunuz ama… Kurban zamanlarında hep diyoruz ki kurban modelinde konserveler yapıyoruz ve yıl boyunca dağıtıyoruz. Bu konservelerden de gıda kolilerinin içinde 220 bin adedi Ramazan boyunca dağıtacağız." ifadelerine yer verdi.

NAKDİ YARDIM DESTEĞİNE GEÇİLECEK

Bu sene olacak Ramazan Ayı'nda nakit yardım modelini uygulayacaklarını dile getiren Prof. Dr. Yılmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Kurumsal ödeme yöntemiyle ilgili bir uygulama başlattık. Bu Ramazan bununla 617 milyon TL’yi her bir aileye 2 bin TL olacak şekilde belki 300 bin aileye ulaşacak bir model planladık. Ne yapıyoruz bu modelimizde? Bir kere ihtiyaç sahiplerimizi çok doğru bir şekilde belirliyoruz. Her bir ihtiyaç sahibinin sosyal incelemesi yapılıyor. Sosyal inceleme yapıldıktan sonra yapılacak olan nakit yardım direkt T.C. kimlik numarasına tanımlanıyor ve bir mesajla kişiye duyuruluyor. Bu kişi sonrasında T.C. kimlik numarasıyla gidip 2 bin liralık nakit yardımını alabiliyor ve istediği şekilde bunu kullanıyor."

"GIDA KOLİLERİ DEVAM EDECEK"

Gıda kolilerini devam ettireceklerini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, "Çünkü bunun bağışçılar adına da ayrı bir önemi var. Ama bir taraftan da yardımlarımızın çoğunu nakit yardım modeline geçirmeyi hedefliyoruz. Çünkü bu hem ihtiyacını kişi kendisi isteyerek nereye istiyorsa oraya harcasın istiyoruz. Ve daha insani bir adım modeli olarak nakit yardım modelini yaygınlaştırmak istiyoruz. Biliyorsunuz deprem bölgesinde de aslında nakit yardım modeline geçtik ve uzun süredir nakit yardım modeliyle devam ediyoruz." dedi.

ÇİFTÇİLERE DESTEK ÇALIŞMALARI

Prof. Dr Yılmaz, bir taraftan sosyoekonomik güçlendirme programlarıyla çiftçileri tarım işçilerini ya da tarımla uğraşan aileleri desteklediklerini hatırlatarak sözlerine şu satırları ekledi, "Eski hayatlarına geri dönmelerini sağlıyoruz. Bir taraftan AFAD’la birlikte esen kart üzerinden nakit yardımlar yapıyoruz. Bu nakit yardımlarla aslında kişiler gidip bu esnaftan alışveriş yapıyor ya da bu tarımla ilgili üretilen ürünleri satın alıyorlar ve sonuçta biz normal hayatımıza dönmeye çalışıyoruz. Bizim yardım modelimiz de her zaman vurguladığımız bir şey var. Sürekli yardım edelim ve o yardıma ihtiyaç duyar şekilde kalsınlar değil, kendi hayatları normale dönsün ayaklarının üzerine kalksınlar, paralarını kazansınlar ve istedikleri gibi harcasınlar istiyoruz. Bugün sizlere yardım modellerimizde neler var onları tanıtıyor olacağız.

RAMAZAN AYI'NDA KAN BAĞIŞI

Prof. Dr. Yılmaz, 'Birbirimize candan bağlıyız,  şeklinde bir kan kampanyası başlattıklarını hatırlatarak,  "Ramazan’dan önce stoklarımızı dolduralım şeklinde çünkü ramazan aylarında ve özellikle yaz aylarında her zaman kan verme oranımız bir miktar düşer bizim. Bu düşüklüğü de kompanse edebilmek için hem depolarımızı biraz doldurarak Ramazana girmek istedik. Hem de Ramazan boyunca bir uygulamamız var. Onu da buradan duyurmuş olayım. İftar saatinden sonra gece geç saatlere kadar kan verme noktalarımız açık olacak. Böylelikle daha esnek bir modelle ramazan ayında da kan bağışı alabildiğimizin altını çizmek istiyorum.

MOBİL FIRIN MOBİL MUTFAK

Kızılay Yardım Kampanyası ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Yılmaz, "Gıda kolilerimizi göstereceğiz.Bir ekmek fırınımız var o ekmek fırınımızdan bahsedeceğiz size. Mobil mutfağımız var, mobil mutfağımızı göstereceğiz. Bu ramazan kolileri nasıl oluşturuluyor çünkü bu ramazan kolisini de bizim gönüllülerimiz paketliyor. O gönüllülerimizin paketleme işlemlerini sizinle paylaşacağız ve depolarımızı göstereceğiz." ifadelerine yer verdi.

AYRICALIKLI AY

Prof. Dr Yılmaz Ramazan döneminin çok ayrıcalıklı, özel bir dönem olduğunu belirterek, sözlerini şu şekilde sonlandırdı "Ramazan iyilik, yardımlaşma, birbirinin elini tutma demektir. Biz yine bu Ramazan’da ülkemizde böyle bir yardımlaşmanın olacağını biliyoruz. Bu kampanyamızı bu duyguyla 'Ramazan Sensiz Olmaz' diyerek başlatmış oluyoruz.