Kısıtlamalarda gıda hijyeni ve beslenme önerileri

Abone Ol

Kovid-19’un yayılımının kontrol altına alınması amacıyla evden çalışma ve sokağa çıkma kısıtlamalarıyla birlikte evde daha fazla gıda tüketir hale gelindi. Üstüne üstlük kısıtlamaların daha az hareket edilmesine neden olduğunu da göz önüne alındığında doğru beslenmek her zamankinden daha fazla önem arz ediyor.

Bu süreç taze gıda tüketiminin azalmasına buna karşın işlenmiş, yağ, şeker ve tuz içeriği yüksek gıdalara yönelimin artmasına da neden olabilir. Bu şekilde bir beslenme ise kilo artışı ile sonlanabildiği gibi beslenme bozukluğuna bağlı sağlık problemlerinin artmasına ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olabilir.

Ayrıca kısıtlamaların ihtiyaçtan daha fazla gıda satın alınmasını tetiklediği de bir gerçek. Özellikle hafta sonu kısıtlamalarından önceki günlerde panik halinde marketlere akın edilmesi ve aşırı alış veriş yapılması gıda fiyatlarının artmasına, aşırı gıda tüketimine ve ilerleyen süreçte gıdaların erişiminde eşitsizliklere neden olabilir.

Bu nedenle market alış verişinde planlı olunması, ihtiyaca göre gıda alınması ve sağlıklı gıdaların tercih edilmesi gerekmektedir.

Evdeki malzemelerin kullanımı konusunda da dikkatli olunmalıdır. Taze tüketilmesi gereken veya son tüketim tarihi yaklaşmış ürünlere öncelik verilmelidir.

Evde yemek hazırlarken ya da restorandan sipariş verilirken sağlıklı yemeklerin tercih edilmesi önemlidir. Sağlıklı yiyecek konusunun iki boyutu bulunmaktadır. Bunlar hijyen ve dengeli beslenmedir.

Özellikle yemek sipariş edilecek işletmenin hijyen konusunda güvenilir olduğuna dikkat edilmelidir. Yine sipariş edilen yiyeceklerin dağıtımı süresince güvenilir sıcaklıklar olan 7 °C’nin altında veya 60 °C’nin üzerinde tutulması gıda zehirlenmesi riskinin azaltılması için önemlidir.

Evde yiyecek hazırlarken gıda hijyenine dikkat edilmelidir. Gıda hijyeninin temel ilkeleri ellerin, mutfağın ve mutfak gereçlerinin temiz tutulması; özellikle etler başta olmak üzere hayvansal gıdaların hazırlama aşamasında çiğ olarak tüketilecek olan gıdalara doğrudan veya dolaylı temasının engellenmesi; gıdaları çok iyi pişirilmesi ve sıcak servis edilmesi; saklanması gereken gıdaların her zaman güvenilir sıcaklıklar olan 7 °C’nin altında veya 60 °C’nin üzerinde tutulması; yemek hazırlarken her zaman temiz su ve hammadde kullanılmasıdır.

Bunların yanı sıra tuz tüketimi günlük 5 gramın altına düşürülmelidir.

Şarküteri ürünleri sınırlandırılmalıdır.

Şeker alımı azaltılmalıdır. İlave şeker içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.

Daha az yağ tüketmek için kızartmalar yerine ızgara veya haşlama gıdalar tercih edilmelidir. Rafine ve trans yağlardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Yeterli lif alımını sağlamak için sebze, meyve, bakliyat ve kepekli gıdalar tercih edilmelidir.

Şekerli ve asitli içecekler yerine su içilmelidir.