Dünya

Kırgızistan'da FETÖ'ye ağır darbe! Eğitim kurumları ağı Maarif Vakfına devredildi

Kırgızistan hükümeti yaptığı açıklamada ülkedeki FETÖ bağlantılı eğitim kurumları ağının, Maarif Vakfına devredildiğini açıkladı.

Abone Ol

Kırgızistan hükümeti, ülkede Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı tüm okulların Maarif Vakfına devredildiğini duyurdu.

Kırgızistan​ FETÖ ile mücadele kapsamında kritik bir karar aldı. Hükümetten tarafından yapılan açıklamada "Ülkedeki FETÖ bağlantılı eğitim kurumları ağı, Maarif Vakfına devredildi" ifadelerine yer verildi.

Kırgızistan hükümeti resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Edil Baysalov, Türkiye Maarif Vakfı Kırgızistan Temsilcisi Hüsnü Bircan ve beraberindeki heyetle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüştü.

Baysalov, ülkedeki SAPAT eğitim kurumları ağının Maarif Vakfı yönetimine devredilmesi kararını duyurarak bu kararın, öğrencilerinin çıkarlarının en iyi şekilde sağlanması ve Vakfın eğitim alanında güvenilir bir ortak olarak haklı itibarı nedeniyle alındığını belirtti.

EDİL BAYSALOV: MAARİF VAKFI BEŞ YILLIK ÇALIŞMA SÜRESİ BOYUNCA HEM ULUSAL HEM DE ULUSLARARASI GEREKLİLİKLERİ KARŞILADI

Maarif Vakfının, Kırgızistan'daki beş yıllık çalışma süresi boyunca hem ulusal hem de uluslararası gereklilikleri karşılayarak eğitim standartlarında en üst düzeyde kaliteyi ortaya koyduğunu vurgulayan Baysalov, SAPAT ağının yönetiminin devredilmesinin öğrencilerin ve ebeveynlerinin çıkarlarını en iyi şekilde karşılayacağından ve onların eğitim koşullarını ve kapsamlı gelişim olanaklarını önemli ölçüde iyileştireceğinden emin olduklarını ifade etti.

Baysalov, yeni yönetime geçiş sürecinde yasalara sıkı sıkıya bağlı kalarak okul çalışanlarının haklarının korunması ve eğitim sürecinin sürekliliğinin güvence altına alınmasının önemine işaret etti.

"KIRGIZ-TÜRK İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRMEYI AMAÇLIYOR"

Maarif Vakfı Kırgızistan Temsilcisi Bircan, Vakfın gelecek aylarda Kırgızistan'ın eğitim altyapısının geliştirilmesine yönelik büyük yatırımlar çekmeyi planladığını söyledi.

Okul ağının genişletilmesi, modern teknolojilerin ve eğitim programlarının tanıtılmasının yanı sıra öğrenciler için yeni fırsatlar oluşturulmasını planladıklarını ifade eden Bircan, "Bu adımlar, ülkenin sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmeyi ve eğitim alanında Kırgız-Türk işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor." dedi.

Kırgızistan'da FETÖ bağlantılı eğitim kurumları SEBAT eğitim kurumları adı altında 1992'de faaliyetine başladı. Eğitim kurumların Sebat adı, Türkiye'nin FETÖ mücadelesi ile SAPAT (kalite) olarak değiştirilmişti.

31 OKUL, 10 BİN ÖĞRENCİ


Kırgızistan, FETÖ' nün Orta Asya'da en geniş şekilde organize olduğu ülkelerden biriydi. FETÖ faaliyetleri Sovyetler Birliği'nin dağılmasının hemen ardından başladı. Örgüte ait Sebat Uluslararası Eğitim Kurumları ve Kırgızistan Eğitim Bakanlığı arasında 2 Mayıs 1992'de iş birliği anlaşması imzalanmış. FETÖ, Kırgızistan'daki faaliyetlerine 'Sapat Eğitim Kurumları', 'Silk Road Uluslararası Okulları' ve 'Cambridge Uluslararası Okulları' isimleriyle devam etti. Sapat Eğitim Kurumları, bünyesinde 9 ilk ve orta okul, 22 lise ve Uluslararası Ala-Too Üniversitesi'ni barındırmaktadır. 2022-2023 yılında toplam 9 bin 977 öğrenciye ulaşan örgüt, 1992'den beri 17 bini aşkın öğrenciyi faaliyetlerine dâhil etmişti.

MİT FETÖ'NÜN SÖZDE ORTA ASYA SORUMLUSUNU KIRGIZİSTAN'DAN TÜRKİYE'YE GETİRMİŞTİ

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı 2023'te FETÖ'nün sözde Orta Asya sorumlusu Orhan İnandı'yı Türkiye'ye getirmişti.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından İnand Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Tacikistan "ülke imamlarından" sorumlu olarak "Orta Asya imamlığı" görevini üstlenmişti.

İnandı örgütün Türkiye yapılanmasında olduğu gibi Kırgızistan yapılanmasında da devlet kademelerine yerleşmesinde rol oynadığı, FETÖ'ye üyeler kazandırmak amacıyla örgüte ait eğitim kurumu olan Sebat Eğitim Kurumlarına bağlı olan birçok okulun açılışında da görev almıştı.