Yaşam

Ketçap ilk hangi ülkede kullanıldı? Nasıl ortaya çıktı?

Kelime anlamı Çince'de koe-chiap olan ve "turuncu sos" anlamına gelen Ketçap, çeşitli baharat ve sebzelerin birleşimiyle oluşturuluyor. Peki hiç merak ettiniz mi, ilk hangi ülke Ketçap'ı kullandı? Patates veya hamburgerle vazgeçilmez bir ikili oluşturan ketçap, ilk kez hangi ülkenin mutfağında yer aldı ve nasıl ortaya çıktı?

Abone Ol

Ketçap ilk hangi ülkede kullanıldı? Nasıl ortaya çıktı? Ketçap, başlıca domates, acı biber, şeker ve baharatlardan yapılırken, zaman zaman soğan ve kereviz gibi ekstra sebzeler de eklenir. İlk olarak sos anlamında kullanılan ketçap, tarih boyunca mantar, yabanmersini, ceviz gibi farklı içeriklerle çeşitli versiyonlara sahip olmuştur. Bugün, en yaygın türü domates ketçabı ile işte hamburger ve patates kızartması gibi popüler yiyeceklerin vazgeçilmez eşlikçisi olan bu sos hakkında bilmedikleriniz...

KETÇAP İLK HANGİ ÜLKEDE KULLANILDI?

Ketçap, ilk olarak 17. yüzyılda Çin'de kullanılmaya başlandı. Burada "koe-chiap" veya "ke-tsiap" olarak adlandırılan bu sos, başlangıçta balık ve fermente edilmiş soslardan oluşuyordu. Britanya ve diğer ülkelerle gerçekleşen ticaret sayesinde, ketçap Batı dünyasına yayılmış ve zamanla tarifi değişiklik göstermiştir.

KETÇAP NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Ketçap, başlangıçta bir dizi lezzetli sos için genel bir terim olarak ortaya çıktı. İlk formlarında mantar, yabanmersini, ceviz, ançuez gibi içerikler bulunuyordu. Bugün bildiğimiz domates bazlı ketçap ise, 19. yüzyılda domatesin popülaritesi arttıkça yaygınlaşmaya başladı. Heinz ve benzeri şirketler, koruyucu kullanmadan ketçabı uzun süre dayanıklı hale getirmek için yeni tarifler geliştirerek modern ketçabın temelini attılar.