Dünya

Keşmir'e yeniden eyalet statüsü verilecek!

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, özel statüsü 2019'da kaldırılan ve federal yönetime bağlanan Cammu Keşmir'in yeniden eyalet statüsüne kavuşacağını duyurdu.

Abone Ol

The New Indian Express gazetesinin haberine göre, Başbakan Narendra Modi, dün başlayan ve 1 Ekim'de sona erecek milletvekili seçimleri kapsamında Srinagar'da düzenlediği mitingde Cammu Keşmir'e eyalet statüsünün yeniden kazandırılacağını açıkladı.

Başbakan Modi, 5 Ağustos 2019'da Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldıran Bharatiya Janata Partisinin (BJP) lideri olarak, bölgeye eyalet statüsünü geri vereceklerini ifade etti. Ancak, bölgenin özel statüsünün yeniden iade edilip edilmeyeceği konusunda bir açıklama yapmadı.

Bölge Halkının Tepkisi

Modi’nin açıklamasına rağmen, bazı seçmenler Hindistan yönetiminin 2019'daki kararına karşı tepkilerini oy kullanarak gösterdiklerini belirtti. Shopian bölgesinde yaşayan Şakil Ahmed, "Ağustos 2019'dan beri bizi tanımadığımız insanlar yönetiyor. Kendi temsilcilerimizin sorunlarımızı çözmesini istiyoruz," dedi.

Cammu Keşmir'de, 10 yıl aradan sonra yapılan milletvekili seçimlerinde oy kullanma işlemi 18 Eylül'de başladı. Seçimlerin ikinci ve üçüncü aşamaları 25 Eylül ve 1 Ekim tarihlerinde yapılacak, sonuçlar ise 4 Ekim'de açıklanacak. 8,7 milyon seçmen, 90 sandalyeli meclis için oy kullanacak.

Bölgedeki son milletvekili seçimleri 2014 yılında yapılmış ve BJP, Cammu Keşmir'in eski Başbakanı Mehbuba Müfti'nin partisi ile koalisyon hükümeti kurmuştu. Ancak 2018'de BJP koalisyondan çekilmiş ve bölge doğrudan Yeni Delhi tarafından yönetilmeye başlanmıştı.

5 Ağustos 2019'da Cammu Keşmir'in özel statüsü kaldırılmış, bölge merkeze bağlı iki birlik toprağına, Cammu Keşmir ve Ladakh'a ayrılmıştı. Bu karar, bölgedeki demografik değişiklik endişelerini artırmıştı.