Sağlık

Kene tehlikesi sonbahar ve kış aylarında da devam ediyor

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Adem Keskin, sonbahar ve kış aylarında da kenelere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

Keskin, keneler üzerinde 2008 yılından bu yana süren çalışmalarında edindikleri yeni bilgileri paylaştı.

Türkiye'de genellikle yaz aylarında daha fazla görülen kenelerin, bazı türlerinin sonbahar ve kış aylarında da aktif olduğunu belirten Keskin, "Doğada farklı kene türlerinin sonbahar ve kış aylarında aktif olduğunu biliyoruz. Bu durum, saha çalışmalarımızla net bir şekilde görülmektedir" dedi.

Kenelerin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi hastalıkların yayılmasında önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Keskin, bu hastalığın daha çok yaz aylarında görülse de kene tehlikesinin yıl boyunca devam ettiğini ifade etti.

Türkiye'de Yeni Kene Türleri Tespit Edildi

Keskin, son yıllarda yapılan araştırmalarla Türkiye'de daha önce varlığı tespit edilmeyen kene türlerinin keşfedildiğini söyledi. Bunlar arasında 'Ixodes trianguliceps' gibi yeni türler yer alıyor. Ayrıca, göçmen kuşlar üzerinden yapılan çalışmalarda 'Ixodes arboricola', 'Ixodes festai' ve 'Ixodes eldaricus' türlerinin Türkiye'ye geldiği tespit edildi.

Keskin, dünyada 1000'den fazla kene türü olduğunu, bunlardan 55'inin Türkiye'de bulunduğunu belirtti. Özellikle göçmen kuşların keneleri uzun mesafelerde taşıması nedeniyle bu türlerin yayılmasının arttığına dikkat çekti.

Avrupa'da da Yayılma Görülüyor

Keskin, son yıllarda Türkiye'de yaygın olarak görülen 'Hyalomma marginatum' türü kenenin Avrupa'nın bazı bölgelerinde de tespit edildiğini belirtti. Almanya, Hollanda ve İngiltere'de yapılan çalışmalarda bu tür kene görüldüğü kaydedildi.

Yeni Kene Türü Üzerine Çalışmalar Devam Ediyor

Keskin, Cezayir keneleri üzerine de çalıştıklarını ve bu alandaki uluslararası işbirliklerinin sürdüğünü açıkladı. Yapılan bu çalışmalarla yeni kene türlerinin tanımlandığını ve araştırmalarının yayın aşamasında olduğunu belirtti. TOGÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Yılmaz da üniversite olarak kene üzerine yapılan araştırmaların ulusal ve uluslararası düzeyde devam ettiğini, 25 bin kene örneğinin toplandığını ve laboratuvar çalışmalarının sürdüğünü söyledi.