Gündem

Kedilerde sinsi tehlike FIP hastalığı! Kum yeme davranışına dikkat

Son zamanlarda kedilerde FIP ölümlerinin arttığı raporlanırken, Veteriner Hekim Mine Aşık, kedi kumu yiyen kedi sahiplerine önemli uyarılarda bulundu...

Abone Ol

Berfin Bitirim-Muhabir

Kedi sahiplerinin yakından bildiği ve son günlerde yeniden gündeme gelen kedi enfeksiyöz peritonit (FIP) mutasyonu en yakın dostlarımızı tehdit ediyor. Son zamanlarda Kıbrıs’ta yayıldığı ifade edilen FIP hastalığı hem bulaşıcı hem de genellikle ölümcül olarak karşımıza çıkıyor.

Kedilerin birçoğunun bağırsaklarında bulunan koronavirüsün aktifleşmesi nedeniyle ortaya çıkan FIP hastalığı ile ilgili detayları Veteriner Hekim Mine Aşık verdi.

Öncelikle bu koronavirüsün insanlara bulaşmadığını ve hayvanlara özgü bir tür olduğunu belirtmek gerekiyor. Kediler ve köpeklerin bağırsaklarında farklı türlerde koronavirüs bulunabiliyor.

AŞI İŞE YARAMIYOR

Aslında bu hastalığın aşısı olduğunu fakat can dostlarımızı korumada aşının etkisinin olmadığını dile getiren Aşık, yurt dışında FIP vakası görülen kedilerin uyutulduğunu fakat Türkiye’de önceliğin tedavi olduğunu dile getirirken, bizlerin kedilerimizi bu hastalıktan nasıl koruyabileceğimize de değindi.

TEMASI AZALTMAK GEREKİYOR

Koronavirüs taşıyıcısı kedilerin diğer kedilerden uzak durması, hayvanları korumanın en kolay yollarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Öncelikli olarak kedilerin, diğer kedilerle olan temasını engellemek gerektiğini ifade eden Mine Aşık, öte yandan FIP hastalığının strese giren ve bağışıklık sistemi güçsüzleşen kedilerde de ortaya çıkabileceğine vurgu yapıyor.

HASTALIK HER KEDİ İÇİN FARKLILIK GÖSTERİYOR

Her hayvanda farklı şekilde kendini gösterebilen bu hastalık bazen gözlerde kızarıklık bazen de mamadan kesilme olarak görülebiliyor. Bazı kedilerin nörolojik olarak etkilendiği ve sinir sistemlerinin etkilendiği vakalardan bahsetmek de mümkün. Kedilerde sinsice ilerleyen bu hastalığa kendi kedisinin de yakalandığını ve 3 senedir bu şekilde yaşadığını dile getiren Aşık, geç olmadan tedaviye başlanması gerektiğini belirtiyor.

KUM YİYEN KEDİYE DİKKAT

Veteriner Hekim Aşık, kedilerin çok temiz canlılar olduğunu ve özellikle kedilerin kum yemesinin normal bir durum olmadığı konusunda uyarıda bulundu. Gördüğü bazı vakalarda FIP hastalığının bu belirti ile başladığını söyleyen Aşık bu tarz durumlarda veteriner kliniklerine başvurulması gerektiğini dile getirdi.

İKİ TEDAVİ YÖNTEMİ VAR

FIP hastalığının en yaygın tedavisi  GS441524 ile yapılıyor. Veteriner Hekim Mine Aşık bu tedavinin başarılı olabilmesi için 84 gün sürmesi gerektiğini dile getiriyor. FIP tedavi yöntemleri veteriner hekimden başka hekimlere değişse de en kabul gören tedavinin GS olduğu biliniyor.

Diğer bir tedavi yöntemi ise EİDD olarak karşımıza çıkıyor. Türk veteriner hekimleri tarafından geliştirilen EİDD hala üstünde çalışılan tedavilerden biri.