Dünya

Kazakistan'da ilk nükleer enerji santrali için referandum

Kazakistan, ülkenin ilk nükleer enerji santralinin inşa edilip edilmeyeceğine ilişkin halkın kararını almak için referanduma gidiyor.

Abone Ol

Kazakistan'da ilk nükleer enerji santralinin inşası konusunda düzenlenen referandum için oy verme işlemi başladı. Ülke genelinde toplamda 10 bin 323 sandık kuruldu ve oy verme işlemi yerel saatle 07.00'den itibaren devam ediyor. Ayrıca Kazakistan'ın 59 farklı ülkedeki temsilciliklerinde de oy kullanılabiliyor.

Kayıtlı 12 milyon 244 bin 683 seçmenin referandumda oy kullanması bekleniyor. Seçmenler, "Kazakistan'da nükleer enerji santrali inşa edilmesine rıza gösteriyor musunuz?" sorusuna "evet" veya "hayır" cevabını vererek kararlarını bildiriyor.

Referandumu, Türk Devletleri Teşkilatı Uluslararası Gözlem Misyonu başta olmak üzere 4 uluslararası örgütten 102 ve 30 ülkeden 75 yabancı gözlemci takip ediyor.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de başkent Astana'daki 211 numaralı sandıkta oyunu kullandı ve ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Tokayev, referandumun ülke tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Ülkemizde nükleer enerji santrali olup olmayacağına vatandaşlarımız karar verecek. Referandum, doğrudan demokrasinin çok etkili bir mekanizmasıdır. Devlet, halkın kararına göre hareket edecektir," dedi.

Tokayev, referandumda halkın destek vermesi durumunda santralin inşasını kimin üstleneceği sorusuna da yanıt vererek, "Şahsi vizyonum, Kazakistan'da en ileri teknolojilere sahip küresel şirketlerden oluşacak uluslararası bir konsorsiyumun bu projeyi gerçekleştirmesi gerektiği yönündedir," ifadesini kullandı.

Oy verme işlemi, yerel saatle 20.00'de sona erecek.