Sağlık

Kaygınızı kucaklayın

Kaygı atakları karşısında korku ve mevcut durumu hemen yönetme telaşı, sizi daha büyük bir ruhsal çöküntüye sürükleyebilir. Stres ve kaygı yönetimi konusunda uzman olan Berenice Lefebvre, söz konusu durumla daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olabilecek bazı uygulamalara işaret ediyor.

Abone Ol

Neredeyse tüm insanlar kaygı ataklarıyla karşı karşıya iken bu durumla baş edebilme yetisi aslında çok önemli bir seviyededir. Hatta başka bir açıdan bakarsak; bu duruma hâkim olamayanlar ile yoğun şekilde yaşanan kaygı ve benzeri duyguları kontrol altında tutamayanlar, genellikle kendilerini büyük bir stresin içine düşmüş vaziyette bulabilirler.

ÖNCE KABUL EDİN

Çerçevesini çizdiğimiz bir pozisyonda mevcut şartlarla daha kolay baş edebilmek adına uzman Lefebre, bazı önerilerde bulunuyor. Bunlardan biri duyguları “kucak- lamak”. Anksiyete ataklarıyla karşı karşıya kaldığımızda içgüdüleriniz, durumla mücadele etmeye yönlenirken uzmanlar, bu durumu kabul etmeniz gerektiğini söylüyor. Rahatsız edici ama zararsız duyumların kabul edilmesi, kaygı deneyimlerinin önemli ölçüde kısalabildiğini gösteriyor.

BELİRTİLERİNİZE ODAKLANIN

Kaygının güçlenmesi genellikle yıkıcı düşüncelerin artmasına neden olur. Uzman Lefebre, bu deneyimleri abartmamanızı, derin ve kontrollü nefes almayla sık kalp atışlarındaki ritmi değiştirebileceğinizi; bu yolla içinde bulunduğunuz duruma daha sakin ve gerçekçi yaklaşabileceğinizi söylüyor. Kendi bölgenizde kalın Panikatak hissediyorsanız mümkün olan en kısa sürede ayaklarınızı yere koymalısınız. Hareketsiz oturmak kaygıyı ve ardından gelen rahatsızlığı azaltabilir. Uzmana göre, özellikle ayaklarınızı yere bastığınızda kaygı, panikatak ve benzeri nöbetlerin şiddeti azalıyor.