Katar krizi ve haset

Abone Ol

Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi Ve Sellem’in hasetle/çekememezlikle ilgili sözleri insanoğlunun yakalandığı ahlaki hastalıklarından biri olan bu çirkin niteliği ve kişiye verdiği zararı muhteşem bir şekilde tasvir eder:

“Hasetten kaçının. Çünkü haset, ateşin odunu yiyip tükettiği gibi bütün hayırları/iyilikleri yer tüketir.”

Hasetçi insan başkasının sahip olduğu zenginliğe veya başarıya bakıp kıskançlık krizine girer.

“Helal olsun, çalışmış, başarmış” veya “Onun nasibiymiş” demez.

Bilakis kadere isyan eder ve “Neden onda var da bende yok” diyerek o kişinin de kendisi gibi söz konusu nimetten yoksun kalmasını ister.

Katar, Hamed Bin Halife El Sani’nin emirlik koltuğuna oturmasıyla birlikte büyük bir atılım yaşadı.

Petrol ve doğalgazdan elde edilen müthiş geliri ülkenin kalkınması, yatırımlar ve halkın refahı için harcamaya başlayan yeni yönetim ülkeyi Körfez’in yeni cazibe merkezi haline getirme yolunda önemli adımlar attı.

“Küçücük bir ülke, boyundan büyük işlere kalkışıyor” eleştirilerine ve küçümsemelere aldırmadan yoluna devam etti.

Fakat bu gelişme Körfez’de bir başka ülkeyi fena halde rahatsız etti:

Birleşik Arap Emirlikleri…

Körfez ülkeleri arasında ekonomik yatırımlar, ticaret, kalkınma ve turizm gibi konularda BAE ile rekabet edebilecek tek ülke Katar.

Daha önce bölgede rakipsiz olmanın rahatlığıyla hareket eden Abu Dhabi ayağının altındaki halının yavaş yavaş kaydığını hissetmeye başladı.

Katar Havayolları / Qatar Airways ile BAE’nin havayolu şirketleri Emirates ve El İttihad / Etihad arasındaki rekabete bakmak Abu Dhabi’nin neler hissettiğini anlamak için yeterli.

Qatar Airways, Las Vegas’ta “Future Travel Experience Global 2016” kapsamında verilen Future Travel Experience Ödülleri’nde art arda ikinci defa “Gökyüzünün En İyi Deneyimi” ödülüne layık görüldü.

Londra’da düzenlenen 2016 Business Travellers Ortadoğu Ödülleri kapsamında iki prestijli ödül kazandı.

Biri “En İyi Business Class Hizmeti Veren Havayolu Şirketi Ödülü”, diğeri “Ortadoğu’nun En İyi Havayolu Şirketi” ödülü.

Qatar Airways Cargo, Afrika’da iki yılda bir düzenlenen hava kargo taşımacılığı sektörüne ait ticaret fuarı ve konferansı olan ve Air Cargo Africa’nın bir parçası olarak Şubat’ta Johannesburg’ta yapılan büyük galada “Yılın Küresel Hava Kargo Taşıyıcısı” ödülünü aldı.

Doha’daki Uluslararası Hamad Havalimanı bu yıl “5 Yıldızlı Havalimanı” ödülüne layık görüldü.

Bütün bunların üzerine Katar öyle bir adım attı ki BAE’nin o adıma karşılık verebilmesi mümkün değil.

2022 Dünya Kupası’na Katar’ın ev sahipliği yapacak olması Abu Dhabi’yi çıldırttı.

BAE, bu dev organizasyonun Katar’da yapılmaması için büyük çaba sarf etti.

Batı’daki birtakım lobilere ve basın-yayın organlarına para vererek Katar aleyhine yazılar yazdırdı ve haberler yaptırdı.

Rüşvet iddiaları ve Katar’daki stadyumların inşası sırasında yaşanan kazalarla ilgili haberlerin birçoğunun arkasında Abu Dhabi’yi görmek mümkün.

Son krizle birlikte 2022’de Dünya Kupası’nın Katar’da düzenlenip düzenlenemeyeceği yeniden tartışma konusu oldu.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Gianni Infantino, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Körfez ülkeleri arasında yaşanan krize rağmen Katar’ın 2022 FIFA Dünya Kupası’na hazırlanabileceğine inandıklarını belirtti.

Fakat Muhammed Bin Zayed’in asla pes etmeyeceğini ve Dünya Kupası’nın Katar’da düzenlenmesini engellemek için son ana kadar elinden geleni ardına koymayacağını söyleyebiliriz.