Eğitim

Karne devri sona eriyor! Bakan Tekin devrim gibi kararı duyurdu

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim-öğretim yılında, ilkokullarda karne yerine gelişim raporu uygulaması olacağını açıkladı. Tekin, "Bize verilecek kadro belli olunca, KPSS ile son öğretmen atamasını gerçekleştireceğiz." dedi.

Abone Ol

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul’da Sabancı Öğretmenevi’nde gazetecilerle bir araya geldi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İstanbul’daki Sabancı Öğretmenevi’nde gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda, 2024 yılı eğitimi değerlendirildi ve 2025’te atılması planlanan adımlar tartışıldı. Gündemde özel okulların ücret politikası, yeni müfredat ve merkezi sınavlarla ilgili beklentiler, ayrıca öğretmen alımında ilk kez uygulanacak Akademi Giriş Sınavı'nın detayları yer aldı. Bakan Tekin, yapılan ve 2025'te hayata geçirilecek düzenlemeler hakkında bilgi vererek, yeni atamalardan fenomen öğretmenliğe, okul öncesi kumanya dağıtımından mülakata kadar birçok konuya dikkat çekti.

İşte Yusuf Tekin'in açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

"MEZUNİYET BALOLARINI YASAKLAMADIK YANLIŞ ANLAŞILDI"

Yılbaşı özelinde değil ama ailelere maddi külfet getirecek işlere girilmemesi yönünde daha önce yaptığımız mevzuat değişiklikleri hatırlatıldı. Biraz farklı lanse edildi. Mezuniyet balolarını da yasaklamadık. O da yanlış anlaşıldı. Büyükşehirlerde belki problem olmuyor ama bazı illerde bir 5 yıldızlı otel var. Otelin sahibi başka tür ticari ilişkilere giriyor. Veliler de dünyanın parasını vermek zorunda kalıyorlar. ‘Mezuniyet programları okullarda yapılsın’ dedik.

İLKOKULDA YENİ DÖNEM: GELİŞİM RAPORU

Şimdi önümüzdeki yılla ilgili ilkokullarda karne uygulamasının yerine gelişim raporu uygulamasına geçmiş olacağız.

MÜFREDATTA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK DÖNEMİ

2024 başından itibaren proje odaklı, daha köklü değişiklikler yapmaya başladık. Yılın belki en üzerinde konuşulacak konularından biri Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ydi. Yeni müfredatın uygulandığı 5 ve 9’uncu sınıflarda çocuklarımız ve aileleri sadece müfredata, okulda öğretmenlerin paylaştıklarına ve EBA’daki materyallere odaklansınlar. 8 ve 12’nci sınıflardaki sınavlarının içeriği bu materyallere ve programa uygun olacak. Sınavın kendisinde değil ama içeriği ile ilgili müfredata uygun bir değişiklik gündeme gelecek. Bu hazırlıklarımızda var.

"ÖZEL OKUL ÜCRETLERİ KONUSUNDA DÜZENLEME YAPACAĞIZ"

Geçtiğimiz gün Özel Okul Birlikleri beni ziyaret ettiler. Onlardan ben öğretmen maaşlarının kamudaki öğretmen maaşlarıyla kıyaslamasını istemiştim. Yani şimdi ismini söylemeyeyim, birçok özel okul, kamudaki maaşlara çok yakın ödeme yapıyor. Onların bize bu anlamda verdikleri sözü tuttuklarını gösteriyor. Bu yıl özel okul ücretleri 180-200 bin lira bandındaydı. Özel okullar eğitim ücretlerine enflasyon oranında zam yapamadıkları zaman bunu başka alanlarda telafi etme yoluna gidiyorlardı. Okul ücretleri, fahiş ücretle kitap satma gibi konularda yönetmelik çalışmamız var. Orada da bir düzenleme yapacağız.  

"KADRO DAĞILIMINDAN SONRA ALIM YAPACAĞIZ"

Bütçe geçti. 2024 KPSS’ye giren öğretmen arkadaşlarımız için kadro dağılımlarını yapıldıktan sonra alıma çıkacağız. Öğretmen Akademi henüz yürürlüğe girmedi. Bize kaç kadro verilirse atamaları mevcut prosedüre göre yapacağız. 

AKADEMİ GİRİŞ SINAVI İLK DEFA 13 TEMMUZ'DA

2025 yılında öğretmen adayı arkadaşlarımız için KPSS olmayacak. ÖSYM ile ‘Akademi Giriş Sınavı’ (AGS) adıyla bir sınav organize ettik. İlk defa 13 Temmuz’da yapılacak. Sonuçlarına göre Milli Eğitim Akademisi’ne giriş sürecini başlatacağız. Akademi’deki eğitimden sonra da öğretmen arkadaşlarımızı istihdam edeceğiz. Sınavda içerik olarak belli farklılaştırmalar var. AGS’nin KPSS’den önemli farklılıklarından biri; Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onayladığı programlar AGS’nin bir parçası olacak.

KADRO İDDİALARI ASILSIZ!

Biz kadrolu öğretmenlerimiz dışında usta öğretici ya da sizin ifadenizle ücretli öğretmen olarak tanımlanan kişilere ek ders ücreti ödüyoruz. Örnek olsun diye söylüyorum. 60 milyon saat kurs açılacağını biz bütçeye koyuyoruz. Ama yıl içerisinde bunu aşabiliyoruz. Bu durumda Strateji Başkanlığı bize ek ders ödemesi yapıyor. Geçen sene AYM’ye başvuran CHP, ‘bütçe üstü ödemeleri’ iptal ettirdi. Dolayısıyla bu kurslara ücret ödeyememeye başladık. Temmuzdan itibaren her ay bu sıkıntıyı yaşadık. Şimdi sorun yaşayanlara başka kalemlerimizden aktarmayla ödemelerini yaptık. ‘Ücretli öğretmene kadro’ iddiaları da doğru değil.

MÜLAKAT TARTIŞMASI: "HUKUK DEVLET İLKELERİNE GÖRE SINAVI YAPTIK"

Ben bu arkadaşlarla sohbet ediyorum. Diyorum onlara “Sana bir haksızlık varsa hemen şikâyetini yap, gereğini yapalım” diye... “Yok bana yapılmadı ama başka ilde bir arkadaşa daha yüksek bir not verildi” deniliyor. Tamam da mülakat bu ama. Şimdi burada komisyonlar arası adaletsizlik diye tanımlanabilecek bir şey yok. Burada şöyle bir tablo var. Israrla deniyor ki işte ‘Bin civarında adayın sıralamada yeri değişti.” Şimdi ben kimsenin yerinin değişmeyeceğinin garantisini zaten vermiyorum ki. Mülakat performansınıza göre değişebilir.

Biz kul hakkı, adalet, hukuk devleti ilkelerine göre sınav yaptık. Mülakatın neticesinde bazı adaylarımızın -ki 60 bin kişi sınava girdi- içerisinde 1.000 küsur kişinin sıralaması değişmiş oldu. Bunlar da sıralaması değişmekten kastım; birinci olan kişiyi 20 bininci yapmamışızdır, 160. kişi, 180. olmuş. Dolayısıyla bu eleştiriler ‘işte bunları da atayın’ demek kabaca şu anlama geliyor. O zaman mülakat niye yaptık biz? Mülakatsız atama yapmış olduk eğer o dedikleri olursa. Bu, siyasi karar alma mekanizmalarının üzerinde vesayet bu yani, hiç bu kadar tartışmaya gerek yoktu o zaman.

"OKUL ÖNÜNDE KUMANYA DAĞITILMASINA KARŞIYIZ"

İBB KUMANYA DAĞITMASI: Temizlikle ilgili yaz aylarında yaşadığımız tartışmadaki temel konu buydu. Böyle şov yapar gibi olmaz. Protokole uygun davranmak istiyorsanız buyurun gelin. Aynı şey yiyecek içecek için de geçerli. Okul yolunda tarihi geçmiş süt dağıtıldı gördünüz. ‘İstediğimi dağıtacağım’ bu olmaz. Bu hukuk devleti ilkesiyle de çelişir. Çocuklarımızın güvenliği açısından da sorunlar üretebilir. O yüzden karşıyız buna. Önüne gelen kek, çikolata dağıtacağım derse olay başka yere gider.

"MEB PROTOKOLLERİNİN İÇERİNE BAKIYORUZ"

Ben hiçbir yerde hiçbir tanesinin ismini zikretmedim. Bir sivil toplum ya da meslek örgütüyle protokol imzalamamızın yegâne şartı, ilgili meri mevzuata göre bu kurumun meslek örgütü veya sivil toplum örgütü olarak kabul edilip edilmemesi. Onun dışında niyet okuma, ideolojik yaklaşım. Bir de protokolün içeriğine bakıyoruz.

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM POLİTİKA BELGESİ

İşinde uzman kişilerin eğitim verebilmesi, müfredatının sektörle beraber yapılması gibi belli ayrıcalıkları olan, sektörle ilişkili olarak mesleki teknik eğitim verecek okullar açalım demiştik. 10 Ağustos itibarıyla Meslek ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’ni yayımladık. Ciddi yenilikler getirdik. “Bölge okulu”, “ihtisaslaşmış okullar”, “sektör içi” ve “sektöre entegre” okullarımıza dikkat çekmeliyiz.

DİJİTAL BAĞIMLILIK'LA MÜCADELE SÜRÜYOR

Sadece biz değil, devletin başka kurumları da çalışma yapıyor. Hep birlikte bir süreç yürütüyoruz. Bunu yapmak durumundayız. Bir örnek olsun diye söyleyeyim, yanlış anlaşılmasın. Cinsellik içeren veya kumara yönlendiren uygulamalara yönlendiriyorlar. Biz de mesela bir uygulamaya giriyorsunuz pat diye karşınıza bir reklam geliyor, anlık olarak mesela çok oluyor, kapatmaya çalışırken bir basıyorsunuz uygulamaya girmiş oluyorsunuz. Hadi biz kendimizi kontrol edebiliriz ama çocuklar…

FENOMEN ÖĞRETMENLİK: CİMER'DEN ŞİKAYET YAĞIYOR

Velileri ve öğrenciyi rencide, rahatsız edecek uygulamalara kesinlikle taviz vermeyeceğiz, açık açık söyleyeyim. Çünkü CİMER üzerinden bu türden çok şikâyet geliyor bize. Yani veli diyor ki: Benim öğrencimi niye böyle bir şey için kullanıyor öğretmen... Onay vermediğim sosyal medya platformlarında çocuğun performansının yayınlanmasını arzu etmem, istemem. Bu sınırı iyi korumak lazım. Bununla ilgili uygulamaları hayata geçireceğiz.

"SORUŞTURMASI BİTEN BAŞLAYACAK"

20 BİN ATAMA: Güvenlik soruşturması biten arkadaşlar göreve başlıyor hemen. Bu hafta biterse bu hafta, önümüzdeki hafta biterse önümüzdeki hafta başlar.

HEYBELİADA RUHBAN OKULU

Onlarla görüşmeleri yaptık. Açılması yönünde bir karar verilirse hangi statüde açılacağına dair bir metin oluşturduk. Bundan sonrası artık siyasi bir mekanizma. 

SURİYELİLERE DESTEK SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanlığımızın bize çizdiği alanda sorumluluklarımızı yerine getireceğiz. Öğretmen eğitimi, program geliştirme, ders kitabı yazma gibi süreçlerde yardımcı olabileceğimizi söyledik. Şimdi sadece altyapı çalışması yapıyoruz. Geri dönüş kapsamında ayrılan Suriyelilerle ilgili veriler İçişleri Bakanlığımız aracılığıyla ulaşıyor. Şu an sayı çok az. Dönüş sürecini başlatan aileler çocuklarının eğitim takviminin aksamaması için ara tatile veya yaz tatilinin başlangıcına kadar öteleyecektir.

LGS KALKIYOR MU? 

Velilere tavsiyem açıkladığımız müfredata, ulaştırdığımız materyallere odaklansınlar. Sınav sistemi değişir değişmez öyle bir şey söylemiyorum ama sınavın içeriğiyle ilgili değişiklikler için zaten hazırlıklarımız da var. Sınavın içeriği de bu formata dönecek. Yani programla uyumlu hâle gelecek.

BİLSEM’E YERLİ MİLLİ ZEKA TESTİ

Daha henüz lansmanını yapmadığımız yerli ve milli bir zeka testi uygulaması var. BİLSEM’deki sınavları artık o uygulamayla yapacağız. BİLSEM’e hazırladığını söyleyen dershanelerin hiçbir faydası olduğuna da inanmıyorum Daha önce hiç uygulamadığımız bir zeka testi ile ilgili kalkıp nasıl bir kurs verecekler anlamıyorum.

AGS-KPSS FARKI NEDİR?

Akademi Giriş Sınavı’nın KPSS’den önemli farklılıklarından bir tanesi şu olacak; Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımızın onayladığı programlar Akademi Giriş Sınavı’nın bir parçası hâline dönüşmüştür. Yani olağan testlerin dışında onu da sürecin içerisine dâhil etmiş olduk.

"LAİKLİK TARTIŞMASINI DURDUK YERE BAŞLATMADIM"

Biz kadrolu öğretmenlerimiz dışında usta öğretici ya da sizin ifadenizle ücretli öğretmen olarak tanımlanan kişilere ek ders ücreti ödüyoruz. Örnek olsun diye söylüyorum. 60 milyon saat kurs açılacağını biz bütçeye koyuyoruz. Ama yıl içerisinde bunu aşabiliyoruz. Bu durumda Strateji Başkanlığı bize ek ders ödemesi yapıyor.

Geçen sene AYM’ye başvuran CHP, ‘bütçe üstü ödemeleri’ iptal ettirdi. Dolayısıyla bu kurslara ücret ödeyememeye başladık. Temmuzdan itibaren her ay bu sıkıntıyı yaşadık. Şimdi sorun yaşayanlara başka kalemlerimizden aktarmayla ödemelerini yaptık. ‘Ücretli öğretmene kadro’ iddiaları da doğru değil.

SİBER GÜVENLİK BAŞKANLIĞI: KONU MECLİS'TE

Yaptığımız ‘Şiddet Algısı Araştırması, ‘okullardaki şiddet’ tanımlamasının dijital alanda olduğunu ortaya çıkarıyor. Çocuk, WhatsApp gruplarından çıkartılmayı şiddet olarak tanımlıyor. Bu oran yüzde 74’lerde. Birçok ülkede sosyal medyaya yaş sınırı geldi. Bunu yapmak durumundayız. Bu tür konularla ilgili ‘siber güvenlik’ üzerine bir başkanlık kuruluyor, yasal düzenleme Meclis’te. Öğretmenlerin sosyal medya paylaşımında veli ve öğrenciyi rencide edecek uygulamalara da kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Çok şikayet geliyor.

STK’LARLA PROTOKOLLER

Protokol imzalamamızın yegane koşulu, ilgili meri mevzuata göre bu kurumun meslek örgütü veya STK olarak kabul edilip edilmediği. Ben hiçbir yerde hiçbirinin ismini zikretmedim. Onun dışında niyet okuma, ideolojik yaklaşım. Bir de protokolün içeriğine, hangi kıstaslara göre yürüyeceğine bakıyoruz.