Gündem

Karanlık gecenin ‘GİZLİ KAHRAMANLARI’

Abone Ol

Başkentte bir komutan, darbeci generalin vurulması emrini verirken, Malatya’da bir vatandaş kullandığı zırhlı araçla darbe girişimine karşı polise yardım etti. İstanbul’da bir emniyet müdür yardımcısı, vatandaşlarla valiliğin işgalini önlerken, Genelkurmay Karargahı’nda bir astsubay darbecilerin silahından çıkan kurşunla şehit edildi, bir yüzbaşı bacaklarından vuruldu. Çok sayıda vatandaşın yanı sıra bazı subay ve astsubaylar da canları pahasına darbeci askerlerin kışlalardan çıkışlarını engelledi. Onlar, FETÖ’nün darbe girişimini gerçekleştirdiği 15 Temmuz’daki karanlık geceyi aydınlığa dönüştüren kahramanlardan sadece birkaçı olarak kayıtlara geçti.

Bu isimlerin arasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nce (TSK) Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik Fırat Kalkanı Harekatı’nda da görev yapan Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı da yer aldı. Darbe girişiminin olduğu gece yaşadıklarını verdiği ifadede anlatan Aksakallı’nın aracının önü, ordu evinden ana yola çıkmak üzereyken darbe girişimine katılan askerlerin kullandığı iki araç tarafından kesildi. Araçtan çıkan iki kişi, Özel Kuvvetleri Komutanı’nın yanına gelerek, “Bizimle geleceksin.” dedi. Şoförü ne ilk etapta “Araç tan inme, kapıları kilitle.” emrini veren Aksakallı, sonrasında

araçtan iner gibi yaparak darbeci askerlere tekme attı. Yaşanan kargaşa sırasında otomobil, şoförün yaptığı manevrayla uzaklaştı. Yolda kendilerini durdurmak için bekleyen bir başka aracı da atlatan Aksakallı’nın makam aracı, Çukurambar’a doğru yol aldı.

“NİZAMİYEYİ KAPATIN” EMRİ

Özel Kuvvetler Komutanlığını da arayan Aksakallı, nizamiyenin her tü rlü giriş ç ıkış a kapatılması, general dahil hiç kimsenin iç eri alınmaması emrini verdi. Aksakallı, komutanlıkta güvendiği personeli de arayarak kışlaya gitmeleri ve durumu kontrol altına almaları talimatını iletti. Ö zel Kuvvetler Harekat Merkezi ile görüşen Aksakallı’ya darbeci asker, “Genelkur

may’dan mesaj geldiğ ini, ş ahsının Ö zel Kuvvetler Komutanı gö revinden alınarak yerine general Semih Terzi’nin atandığ ını” ifade etti. Mesajın geç erli olmadığını belirten Aksakallı, Özel Kuvvetler’in komutanının hala kendisi olduğunu söyledi. Bazı özel televizyon kanallarına çıkarak darbe girişiminin emir komuta zinciri içinde gerçekleşmediğini açıklayan Aksakallı, defalarca konuştuğu makamında koruma nö betç iliğ i gö revi yapan Kıdemli Başç avuş Ö mer Halisdemir’den karargahtaki duruma ilişkin bilgi aldı.

KAHRAMAN BAŞÇAVUŞ HALİSDEMİR İLE HELALLEŞTİ

Halisdemir’e son konuşmasında Terzi’nin hain olduğunu, vatan ve millet adına vurulması emrini veren Aksakallı, kahraman başçavuştan hakkını helal etmesini istedi. “Sonuna kadar helal olsun, baş ü stü ne komutanım.” yanıtını alan Aksakallı, daha sonra Terzi’nin vurulduğunu ve helikopterle tedavi için GATA’ya götürüldüğünü öğrendi. Aksakallı, hastaneyi arayarak Terzi’ye refakat eden, aralarında tabur komutanı Fatih Ş ahin’in de bulunduğu darbecilerin tutuklanmasını emretti. Darbeci askerler tarafından yerinin belirlenmesi için çok defa aranan Aksakallı, Özel Kuvvetler Komutanlığı karargahında yeniden kontrol sağlanmasına yönelik harekatı da yönetti.