Kar küreme araçlarının çarptığı araçların zararının tazmini

Abone Ol

Karla mücadele için yollarda bulunan kar küreme, tuzlama ve solüsyon araçlarının kullanma tedbirlerinin ihmali ve İstanbullu vatandaşların arabalarında yol açtığı maddi hasarlardan dolayı hukuki olarak sorumluluk doğuyor.

Türkiye’de geçtiğimiz hafta özellikle de İstanbul’da şiddetli kar yağışı sebebiyle araçlar E-5, Kuzey Marmara ve otoyollarda uzun süre boyunca mahsur kaldı. Kimi vatandaşlar araçlarını bırakarak saatlerce süren yürüyüş sonucu evlerinin yolunu tuttu.

Belediyeler ve Karayolları Genel Müdürlüğü’nün tazminat sorumluluğu elbette ki vardır. Bu durum karşısında yollarda mahsur kalan araç sahipleri maddi ve manevi zararların tazminini isteyebilir.

YOLDA MAHSUR KALAN VATANDAŞLAR DAVA AÇABİLİR Mİ?

İstanbul’da şiddetli kar yağışından dolayı trafikte mahsur kalan vatandaşlar, uğradığı maddi veya manevi zararla ilgili sorumluluğun durumuna göre Büyükşehir’in sorumlu olduğu yollarda Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na göre karla mücadele çalışmalarını yapmamasından doğan zararları, tam yargı davasıyla talep edebilirler. Ancak şehirlerarası yollarda kalan araçlar, Karayolları Genel Müdürlüğü yetki ve sorumluluğunda olduğu için otoyollarda kalan vatandaşlar zararlarının tazminini Karayolları’ndan talep edebilirler.

İdari yargıda dava açma süresi İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 7. maddesinde belirtilmiştir: Dava açma süresi, özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay’da ve idare mahkemelerinde altmış gündür. Bu süreler; idari uyuşmazlıklarda; yazılı bildirimin yapıldığı, tarihten itibaren başlar.

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 12. maddesinde hüküm altına alınan, İptal ve tam yargı davaları, ilgililer haklarını ihlal eden bir idari işlem dolayısıyla Danıştay’a ve idare ve vergi mahkemelerine doğrudan doğruya tam yargı davası veya iptal ve tam yargı davalarını birlikte açabilecekleri gibi ilk önce iptal davası açarak bu davanın karara bağlanması üzerine, bu husustaki kararın veya kanun yollarına başvurulması halinde verilecek kararın tebliği veya bir işlemin icrası sebebiyle doğan zararlardan dolayı icra tarihinden itibaren dava süresi içinde tam yargı davası açabilirler.

TAM YARGI DAVASI AÇABİLİRLER!

Aynı kanunun 13. maddesinde doğrudan doğruya tam yargı davası açılması ise; idari eylemlerden hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce, bu eylemleri yazılı bildirim üzerine veya başka suretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir. Bu isteklerin kısmen veya tamamen reddi halinde, bu konudaki işlemin tebliğini izleyen günden itibaren veya istek hakkında otuz gün içinde cevap verilmediği takdirde bu sürenin bittiği tarihten itibaren, dava süresi içinde dava açılabilir.

Yollarda kalıp, gidecekleri yere gidemeyen vatandaşların ise, yollarda tuzlama çalışmalarının sorumlular tarafından yapılmamasından dolayı idarenin hizmet kusurundan doğan tazminat sorumluluğuna giderek tazminat talep edebilecekler. Tabii vatandaşların araçlarında gerekli kış tedbirlerini de alması gerekir. Kış lastiği takmayan bir vatandaşın aracında kendi sorumluluğundan dolayı oluşan hasarı tam yargı davası ile idareden talep etmesi mümkün değildir. Kar yağdığı için mücbir bir sebep olarak idare (Büyükşehir Belediyesi ya da Karayolları Genel Müdürlüğü) sorumluluktan kaçamaz ve ilgili her vatandaş tam yargı davası ikame edebilir.