Ekonomi

Kamuya toplu tıbbi cihaz ve ilaç alımıyla 33 milyar lira tasarruf sağlandı

Devlet Malzeme Ofisi'nin "Sağlık Market" uygulaması, toplu alım modeliyle kamuya tıbbi cihaz ve ilaç temininde yılın ilk beş ayında 33 milyar lira tasarruf sağladı.

Abone Ol

Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğü tarafından 2018’de başlatılan "Sağlık Market" uygulaması, kamunun tıbbi malzeme ve ilaç alımlarında tasarrufu artırıyor. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde Sağlık Market sayesinde kamuya 33 milyar lira tasarruf sağlandı. Uygulama, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastaneleriyle yapılan protokollerle tıbbi malzeme ve ilaç ihtiyaçlarını tek merkezden karşılıyor.

Tıbbi Malzeme ve İlaç İhtiyacının Büyük Bölümü Karşılanıyor

Sağlık Market uygulaması kapsamında, tıbbi malzemelerin yüzde 62’si ve ilaçların yüzde 93’ü tedarik ediliyor. Uygulama, özellikle kanser ilaçları, kan ürünleri ve bağışıklık sistemi hastalıklarına yönelik ilaçlar gibi kritik ürünlerde hızlı ve uygun fiyatlı tedarik sağlıyor. Bu sistem sayesinde hastaların ilaç ve tıbbi cihazlara erişimi kolaylaştırılıyor.

Toplu Alımla Maliyetler Azaltıldı

DMO’nun uyguladığı toplu alım modeli, fiyatların kontrol altına alınmasını sağlarken, rekabeti artırarak yerli üretimin de desteklenmesine katkıda bulunuyor. 2023 yılında referans fiyatlara göre ilaçlarda yüzde 47, tıbbi malzemelerde yüzde 35 tasarruf elde edilirken, bu yılın ilk beş ayında ilaçlarda yüzde 55 ve tıbbi malzemelerde yüzde 35 tasarruf sağlandı.

Dijitalleşme ve Yeni Hedefler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamanın sektörde ödeme disiplinini geliştirdiğini belirterek, ödeme vadelerinin 90 gün olarak standart hale getirildiğini açıkladı. Şimşek, Sağlık Market uygulamasının kapsamını genişletme hedeflerinin olduğunu belirtti ve DMO ile birlikte ilaç ve medikal malzeme tedarik zincirinin daha da güçlendirileceğini söyledi.

Yerli Üretime Katkı

Şimşek, Sağlık Market uygulaması ile kamunun toplu alım modelinin yerli üretime katkı sunduğunu vurguladı. Yenilikçi ve teknoloji odaklı kamu alımlarıyla girişimciliği destekleyen bir platform oluşturulması, tedarik zincirinin uluslararası ölçekte öncü bir merkez haline getirilmesi hedefleniyor.