Kamu hukuku ve özel hukuk nedir? Kamu hukuku kaça ayrılır, dalları nelerdir? Soruların sıkça araştırılmaya başlandı. Her ülkenin yazılı olmuş hukuk kuralları vardır. Bu kurallar düzenleyici ve belirleyici kurallar olarak adlandırılmaktadır. Kendi içerisinde çeşitlere ayrılıp alt dallarında dahi kurallar silsilesinde olan hukuk kuralları hakkında detayları sizler için haberimizde derledik. Peki, Kamu hukuku ve özel hukuk nedir? Kamu hukuku kaça ayrılır, dalları nelerdir? İşte tüm detaylar haberimizde…
KAMU HUKUK NEDİR?
Kamu hukuku veya amme hukuku, devlet ve vatandaşlar veya devletin kendi kurumları arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Özel hukuktan ayrılması sırf teorik bir ayrım değil, başvurulacak mahkemenin belirlenmesi açısından da önemlidir.
Kamu hukukunun konusu olan devlet ve yurttaş arasındaki hukuksal uyuşmazlıklar, özel hukuk uyuşmazlıklarında yetkili sulh ve asliye mahkemelerinde değil, idare mahkemelerinde çözülür. Ceza hukuku da, ceza verme yetkisi sadece devlete ait olduğundan kamu hukuku alanına girer.
ÖZEL HUKUK NEDİR?
Eşit haklara sahip kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kurallarına Özel Hukuk denir. Diğer bir deyişle Toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanı Özel Hukuk olarak adlandırılmaktadır. Bu açıdan ayırt edici unsur tarafların niteliği değil, taraflar arasındaki ilişkinin ast-üst yerine eşitlik ilkesine dayanmasıdır. Bireyler arasındaki ilişkileri düzenleyen özel hukukta, devletin müdahalesi düzenleyici kurallar getirmek ve bunları yaptırıma tabi tutmak şeklinde somutlaşır. Yani sözleşmesel ilişkiler anlamında, devlet ve kamu kurumlarının tüzel kişileri birey gibi özel hukuka tabi olur.
KAMU HUKUKU KAÇA AYRILIR, DALLARI NELERDİR?
- Anayasa hukuku
- İdare hukuku
- Ceza hukuku
- Yargılama hukuku
- İcra-iflas hukuku
- Devletler genel hukuku
- Vergi hukuku