Dünya

Kaliforniya'da süt işçileri kuş gribiyle enfekte oldu

Kaliforniya'da iki süt işçisinin kuş gribi (H5N1) testi pozitif çıktı ve bu durum, ABD'deki çok eyaletli bir sığır enfeksiyon salgınında kaydedilen toplam insan vakasını 16'ya çıkardı.

Abone Ol

Virüs, kuşlarda yaygın olarak bulunurken, sığır ve kümes hayvanlarında salgınlara neden olmasına rağmen, enfekte bir kişiden yakın bir temasta bulunan birine geçişin nadir olduğu bildirilmektedir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) bu durumu doğruladı ve virüsün enfekte hayvanlarla temas eden kişilerde görülmesinin "beklenmedik olmadığını" vurguladı.

Uzmanlar, eğer virüs insanlardan insana kolayca geçiş yapabilme yeteneği kazanırsa, pandemik bir potansiyele sahip olabileceğinden endişe ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), mevcut hayvan grip virüslerinin insanlardan insana geçiş kapasitesini göstermediğini, ancak gelecekte pandemi tehdidi oluşturduğunu belirtti.

CDC, Kaliforniya'daki son iki vaka arasında bilinen bir bağlantı olmadığını ve bu durumun virüsün hayvanlardan insanlara yayıldığı ayrı olaylar olduğunu ifade etti. Kamu sağlığı riski şu anda "düşük" olarak değerlendirilmekte. 

Belirtiler ve Güvenlik Önlemleri

Kuş gribinin insanlardaki belirtileri arasında gözlerde kızarıklık ve hafif grip benzeri semptomlar; ateş, öksürük, burun akıntısı ve kas ağrıları yer almaktadır. CDC, H5N1 ile enfekte olabilecek süt inekleri veya diğer hayvanlarla çalışan kişilerin kişisel koruyucu ekipman kullanmalarını önerirken, çiğ süt veya peynir hazırlamaktan veya yemekten kaçınmalarını tavsiye etti.

ABD'deki süt inekleri arasındaki kuş gribi salgını Mart 2024'te bildirildi ve bu, sığırda ilk kez tespit edilen kuş gribi vakası oldu. Şu anda 14 ABD eyaletinde 250'den fazla süt sürüsü enfekte durumda. 

Avrupa'da ise kuş gribi, 11 ülkede yaban ve evcil kuşlarda tespit edildi ancak Haziran ile Eylül 2024 arasında memelilerde herhangi bir vaka bildirilmedi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa'da şu anda dolaşan virüsün genel kamu için enfeksiyon riskinin "düşük" olduğunu belirtti.