Bilim ve teknoloji

Kalifornia, yapay zeka güvenlik mevzuatı geliştiriyor

Kaliforniya'da, büyük yapay zeka modellerinin güvenliğini artırmayı hedefleyen yasa tasarısı, eyaletin alt meclisinde kabul edildi. Teknoloji devlerinin karşı çıktığı yasa, ABD’de yapay zeka teknolojisi üzerine ilk düzenlemelerden biri olabilir.

Abone Ol

Kaliforniya eyaletinde yapay zeka (AI) teknolojisinin risklerini azaltmayı amaçlayan yasa tasarısı, Çarşamba günü eyaletin alt meclisinde yapılan oylamada kabul edildi. Tasarı, büyük yapay zeka modellerinin test edilmesini ve güvenlik protokollerinin kamuya açıklanmasını zorunlu kılacak.

Kaliforniya Yapay Zeka Güvenliğine Yönelik İlk Adımı Atıyor

Yasa tasarısı, AI modellerinin, örneğin eyaletin elektrik şebekesini devre dışı bırakmak veya kimyasal silah yapımına yardımcı olmak gibi kötü niyetli amaçlarla manipüle edilmesini önlemeyi hedefliyor. Uzmanlar, bu tür senaryoların, sektördeki hızlı ilerlemeler nedeniyle gelecekte mümkün olabileceğini belirtiyor.

İlk Ulusal AI Düzenlemesi Olabilir

ABD’de yapay zeka teknolojisini düzenlemeye yönelik ilk adımlardan biri olabilecek bu yasa tasarısı, Çarşamba günü Kaliforniya Meclisi'nde zor da olsa kabul edildi ve son bir Senato oylaması gerektiriyor. Yasa, son olarak eyalet valisi Gavin Newsom’un masasına gelecek ve vali, Eylül ayı sonuna kadar yasayı imzalama, veto etme veya imzasız olarak yasalaşmasına izin verme seçeneklerine sahip olacak.

Teknoloji Devleri Karşı Çıkıyor

OpenAI, Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketleri yasaya karşı çıkarken, yapay zeka şirketi Anthropic, yasanın “maliyetlerinden daha fazla fayda sağlayabileceğini” belirtti. Kaliforniya, dünyadaki en büyük 50 yapay zeka şirketinden 35’ine ev sahipliği yapıyor ve yakında otoyol tıkanıklıkları ve yol güvenliği gibi konularda yapay zeka araçlarını devreye sokabilir.

Vali Newsom, bu yazın başlarında yasa tasarısı hakkında yorum yapmaktan kaçınmış ve yapay zekanın aşırı düzenlenmesi konusunda uyarıda bulunmuştu.