Güncel

Kahverengi kokarca ile mücadele sürüyor

Abone Ol

Büyükşehir Belediyesi tarafından bastırılan 15 bin adet el broşürü ve 2 bin 250 adet afiş ile bu konu ile ilgili farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, kahverengi kokarca ile mücadelenin çok güç ve zahmetli olduğunu belirterek çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca Kahverengi Kokarca Eylem Planı çalışmaları Samsun’da devam ediyor. Bu kapsamda düzenlenen Kahverengi Kokarca İl Çalışma Grubu ilk toplantısı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Samsun Ticaret Borsası, Karadeniz İhracatçı Birlikleri, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ile İlkadım Ziraat Odası Başkanlığı’ndan gelen temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı temsilcilerinin bulunduğu toplantıda ‘Kahverengi Kokarca Eylem Planı’ kapsamında kentte gerçekleştirilen çalışmalar ve yapılması planlanan yeni çalışmalarla ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu.

Yapılan çalışma ile ilgili bilgi veren Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nda görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, “Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan Kahverengi Kokarca Acil Eylem planı çerçevesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Belediyemizin ‘Eğitim Yayım ve Kamuoyu Bilgilendirme Faaliyetleri’ devam etmektedir. Belediyemizce Samsun ili 17 ilçesinde farkındalığın artırılması amaçlı 15 bin adet el broşürü ve 2 bin 250 adet afiş bastırılarak ilgili kamusal kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütülmektedir. Eğitim çalışmalarına katılım sağlayacak vatandaşlara önlem ve mücadele yöntemlerinin anlatıldığı el broşürleri verilecektir. Afişlerde, ‘İstilacı, zararlı kahverengi kokarca böceğini gördüğün yerde yok et! Tarımsal üretimi koru’ ibaresi yer aldı. Afişler vatandaşların dikkatini çekerken, kahverengi kokarcanın ne kadar zararlı bir tür olduğuna vurgu yapılmıştır” dedi.

Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca kahverengi kokarca ile mücadele çok güç ve zahmetli olduğunu belirterek, “İlimiz için başta fındık olmak üzere elma, armut, şeftali, ceviz, kivi, hurma, incir, mısır, çeltik, fasulye, soya fasulyesi, domates, biber, patlıcan gibi ekonomik değeri olan birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturuyor. Birçok meyve ve sebzede emgi yaparak zarar verir. Meyvelerde şekil bozuklukları, mısır ve soyada danelerde tohum özelliğini yitirir. Özellikle fındıkta boş, şekilsiz ve lekeli meyve oluşumuna neden olur. 2023 yılında Temmuz ayı sonuna kadar yapılan surveyler ve bahçe kontrollerinde zararlı görülmekle beraber ekonomik zarar eşiğine ulaşmamıştır. Ağustos ve eylül aylarında da popülasyonunda artış gözlemlenmiştir. Bu nedenle Büyükşehir Belediyemizin çalışmaları hız kesmeden devam edecektir" diye konuştu.