Gündem

Kahramanmaraş'ta depremzedeler güvenli konutlarına geçiyor

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 depremi sonrası yapımı tamamlanan 8 bin 626 konutun anahtarları hak sahiplerine teslim edildi.

Abone Ol

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ardından, depremzedeler için inşa edilen güvenli konutların teslim süreci devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, inşaatı tamamlanan köy tipi evler ve zemin artı 4 ve 5 katlı binalardan oluşan 11 bin 609 konut, hak sahiplerine teslim edilmek üzere AFAD'a devredildi. Şu ana kadar 8 bin 626 konutun anahtarları teslim edilirken, 4 bin 380 aile yeni evlerine yerleşti.

Konutların İnşası ve Teslimat Süreci

AFAD Kahramanmaraş İl Müdürü Tayfun Temur, depremin ardından toplamda 41 bin 541 konutun ihalesinin gerçekleştirildiğini ve bu konutların yapımının hızla sürdüğünü belirtti. Temur, afetin hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla başlatılan çalışmaların gece gündüz devam ettiğini vurguladı. 

Kent genelinde, 77 bin 411 depremzedeye konut sağlanacağını ifade eden Temur, bugüne kadar yapılan üç kura çekiminde 20 bin 764 depremzedenin ev sahibi olduğunu açıkladı. Kura sonucu konutlarına kavuşan aileler, yeni yaşam alanlarına geçmeye başlarken, konteyner kentlerde kalan depremzedeler de kalıcı evlerine taşındıkça konteyner kentler tasfiye ediliyor.

"Son hak sahibi konutuna geçene kadar sahadayız"

Temur, devletin tüm kurumlarının sahada aktif olarak çalıştığını ve depremzedelerin günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli tüm ihtiyaçların karşılandığını dile getirdi. "Anahtarını teslim ettiğimiz vatandaşlarımız kalıcı konutlarına geçtikçe konteyner kentler de boşalıyor. Kent genelinde 55 konteyner kent ile başladık, şu anda 46 konteyner kent var. Bu süreç, anahtar teslimleriyle birlikte tamamen sona erecek," dedi.

Depremzedelerin Memnuniyeti

Depremde evi yıkılan ve TOKİ’nin Karacasu Mahallesi'nde yapılan konutlardan ev sahibi olan Ayşe Ogiş, yeni evinin anahtarını teslim aldı. Ogiş, duygularını şu sözlerle paylaştı: "Devletimizden Allah razı olsun, yıkılan evimizin yerine TOKİ'den yeni bir ev aldık. Evimizin eksikliklerini bir an önce tamamlayıp ailemle birlikte burada hayatımıza devam edeceğiz inşallah."

Kahramanmaraş’ta depremzedelerin güvenli konutlara geçiş süreci hızla devam ederken, kentte yaşamın normalleşmesi adına yapılan çalışmalar büyük bir özenle yürütülüyor.