Kafkasya’da şirin, güzel bir ülke: Gürcistan

Abone Ol

Gürcistan, Kuzey Kafkasya’da tarih boyunca büyük devletlerin arasında sıkışıp kalmış küçük, güzel bir ülke. Uzun süre doğusu İran, batısı Osmanlı denetimde olan Gürcistan, 1878 Osmanlı Rus-Harbi sonucunda Rus işgaline uğramış. Birinci Dünya savaşından sonra kısa bir bağımsızlık yaşamış daha sonra Rus işgalinde 1990’lı yıllara kadar Sovyetler’e bağlı bir cumhuriyet olmuş. Şimdi yine aynı sıkıntıyı yaşıyor.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis, Kura Nehri’nin iki yakasında kurulmuş 1,5 milyona yakın nüfusuyla tarihi bir şehir. Şehirde çok sayıda kilise var.  Kiliseler diğer Hıristiyan şehirlerindekinden farklı mimarileriyle ve kubbeleriyle dikkat çekiyor. Kesme taştan yapılmış, katlamalı yükselen ve üzerinde konik bir kubbenin bulunduğu yapılar Tiflis’in alâmetifarikası.

Şehre hâkim bir tepeye konuşlanmış Sameba Katedral’i görülmeye değer. Katedralin içi kubbe itibariyle çok yüksek ancak sade bir süslemeye sahip. Etrafında gül bahçeleri ve ağaçlarla bezenmiş çok geniş bir bahçe mevcut. Gürcülerin büyük çoğunluğu Ortodoks. Çok az sayıda Ermeni ve Yahudi de varmış. Müslümanlar ise yüzde 10 civarında. Müslümanlar daha çok Batum’da yaşıyor.

Tiflis’te bir tane cami bulunuyor. Cuma Mescit’i kırmızı tuğlalardan yapılmış, kütük güzel minaresiyle şehrin tarihi bölgesinde. Cuma namazını ve Kadir Gecesi teravih namazını Gürcü Müslümanlar ile beraber kıldık. Camide iki mihrap var birisi Sünni diğeri Şiiler için. Sünni Azeri imamın kıldırdığı cuma namazında secde yerine taş koyan birkaç Şii’de vardı.

Tarihi hamam, botanik bahçesi, kale görülmeye değer yerler. Kaleden bütün şehir ayaklarınızın altında kalıyor. Kura Nehri’nin iki yakasında engebeli tepelere kurulmuş şehir. Çok fazla turist yok gelenlerin büyük çoğunluğu Ruslar imiş. Avrupa Birliği, Gürcistan vatandaşlarına vize muafiyeti getirmiş. O yüzden bir milyondan fazla gencin Avrupa’ya iş için gittiğini söylüyorlar. Son zamanlarda Amerikalılar’ın ilgisinin de arttığını belirttiler.

Gürcistan, Sovyetler’den kurtulunca Türkiye ile yakınlaşmış. Burada iş yapan 500 den fazla Türk firması var. Gürcüler Avrupa’ya iş için giderken Türk firmaları çalıştıracak adam bulmakta zorlandıklarını ifade ettiler. Gürcülerin çok çalışmayı sevmediklerini ve her işi yapmak istemediklerini söylüyorlar.

MÜSİAD hem Tiflis’te hem de Batum’da şube açmış. Şube Başkanı Mustafa Özgür Yücel ve yönetim kurulu, heyecanla, gayretle çalışmalarını sürdürüyor. Yönetim kurulu Gürcü, Azeri, Türk işadamlarından oluşuyor. Gürcistan’da şirket kurmanın çok kolay olduğunu ve kuralların şeffaf ve herkese uygulandığını belirttiler.

Tiflis Uluslararası Kitap Fuarı’na Basın Birliği Deneği Başkanı Emrah Kısakürek, Yayıncılar Federasyonu Başkanı Münir Üstün, Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Tiflis Büyükelçimiz Fatma Ceren Yazgan, Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ali Oğuzhan Yüksel ve Türkiye’den gelen heyetle katıldık. 2020 de Onur Ülke bayrağını Finlandiya’dan devir aldık.

İnşallah seneye Tiflis’e kültürel bir çıkarma yapacağız.