Gündem

Kaçsalar da yargı peşlerini bırakmadı

Abone Ol

FETÖ’nün, 17-25 Aralık yargısal darbe girişiminin ardından başta yargı olmak üzere TSK, emniyet ve medya kurumlarına sızan elemanlarının bir kısmı, yaptıkları kumpaslar ortaya çıkmaya başlayınca soluğu yurtdışında aldı. Hain darbe girişiminin başarısız olması üzerine örgüt üyelerinin yurtdışına kaçışları dikkat çekici şekilde artış gösterdi. 

Başta ABD olmak üzere Almanya, İngiltere gibi Avrupa ülkeleri ile dünyanın farklı noktalarına kaçan FETÖ mensupları, yerleştikleri yerlerde de ülke aleyhine faaliyetlerini sürdürmeye devam etti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, örgütün başta 15 Temmuz darbe girişimi olmak üzere, 17-25 Aralık yargısal darbe girişimi dahil olmak üzere birçok eylemlerinde yurtdışından destek aldığı veya yardım edildiği iddialarını ilişkin soruşturmayı derinleştirerek, örgütün yabancı misyon ve yurt dışındaki kişilerle bağlantılarını çözmeye başladı.

SORUŞTURMALAR VE İSİMLER

Başlatılan soruşturmalar sonucu hakkında işlem yapan isimler şöyle:

”Senatör Charles (Chuck) E. Schummer, savcı Preetinder Singh Preet Bharara, OFAC Başkanı David Cohen, Türk Amerikan Birliği Başkanı Faruk Taban (Örgütün ABD imamı), Türk Kültür Merkezi’nden avukat Zafer Akın, Avrasya Amerikalılar Turkuaz Konseyi’nden Kemal Öksüz, Rumi Formu’ndan Emre Çelik, Michael Rubin, eski emniyet müdürü Ahmet Sait Yayla, Henri Barkey, Graham E. Fuller, Orta Atlantik Türk Amerikan Federasyonu’ndan Mahmut Yeter, Türk Amerikan İş Grubu’ndan Talha Saraç, Recep Özkan, Burak Yeneroğlu, Ralph Peters ve eski CIA Direktörü John Brennan.”

TOPUZ VE KAVALA TUTUKLANDI

Feto’nun ABD’de ikamet etmesi için yaptığı yeşil kart başvurusuna kefil olan eski CIA Direktörü ve RAND düşünce kuruluşu danışmanlarından Graham Fuller ile Wilson Center Ortadoğu Programı Direktörü ve Türkiye Uzmanı Henri Barkey de soruşturmada adı geçen önemli kişiler arasında yer aldı.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, eski polis müdürleri ve eski savcı Zekeriya Öz ile de irtibatının ortaya çıkması üzerine gözaltına alındı ve tutuklandı. Yine FETÖ’nün 17-25 Aralık kumpasları ile 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamı Osman Kavala da tutuklanarak cezaevine konuldu.

ABD’de görülen davada tanık sıfatıyla ifade veren Osman Zeki Canıtez ile CHP eski Milletvekili Aykan Erdemir hakkında yakalama kararı çıkarıldı. FETÖ’nün kumpasları ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında Osman Kavala, Henri Jak Berkey, Metin Topuz, Aykan Erdemir’in de bulunduğu soruşturma kapsamında, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA’in eski görevlisi Graham E. Fuller hakkında da 1 Kasım’da yakalama kararı çıkarıldı.