Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Türkiye-Japonya ilişkilerine yönelik çarpıcı değerlendirmelerde bulunurken bu ülkedeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasına yönelik de çarpıcı tespitlerde bulundu.
“3 özel okulları var”
Büyükelçi Mercan, Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesine ilişkin olarak da “Japonya’da FETÖ tehdidi konusunda Japon muhataplarımızdan arzu ettiğimiz iş birliği beklentilerimizin karşılandığını söyleyemeyiz.” değerlendirmesinde bulundu. Üst düzey temaslarda bu konudaki tehditleri dile getirdiklerini vurgulayan Mercan, şunları kaydetti:
“Şibuya’da büyükelçiliğimize yakın bir yerde bir devlet okulunda kursları ve sınıfları vardı, bunlar kapatıldı. Ancak bunun ötesinde tahminen 3 özel okulları var. Bu konuda en üst düzeyden sürekli girişimlerde bulunuyoruz. Daha fazla iş birliği beklediğimizi söylemem lazım. Sadece Türkiye değil, Japonya için de hem bir terör örgütü hem de illegal bir yapılanma olduğunu ısrarla söylüyoruz. Ümit ediyoruz ki Japon muhataplarımız bunu yakın zamanda anlayacaktır. Beklentimiz, Japonya’da FETÖ varlığının ortadan kalkmasıdır.”
Kadın üniversitelerini anlattı
Japonya’da kadın üniversitelerinin bir ihtiyaçtan dolayı ortaya çıktığını belirten Mercan, yıllardır günün belli saatlerine dek ülkede tren ve metrolarda kadınların ayrı vagonlarda seyahat ettiğini söyledi. Japon kültüründe kadınların ve erkeklerin “mesafe güdüsünü” koruduğunu dile getiren Mercan, şöyle konuştu: “Kadınlar, erkeklerin arasında kendilerini yeteri kadar ifade edip ortaya koyamadıkları, yeteneklerini geliştiremedikleri için kadın üniversiteleri kuruldu. Japonların kendi geleneklerinin bir sonucu ortaya çıkan kadın figürü ile erkek figürünün toplumda daha fazla etkili ve yararlı olabilmesi için kuruldu. ‘Kadınları nasıl eğitir, kadınları bir yerden bir yere nasıl endişesiz taşırım’ bu fikirle ortaya çıkmış.”
“İdeolojik bakmak yanlış”
Kadın üniversitelerine ideolojik bakmak yanlış. Bu üniversiteler ihtiyaçtan kurulmuş. Kadın üniversitesine gidip ders verdim. Tıp, mühendislik, sanat, edebiyat bölümleri var. Kadın üniversitelerine gitmek zorunlu değil. Çoğu özel, kimse neden gidiyorsunuz diye zorlama da yapmıyor, siyasi baskı da yok.”