Güncel

İzmir Körfezi'nde kirlilikle mücadele: Deniz süpürgesi "Safinaz 1" görevde

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Körfezi'nde yaşanan kirlilik ve balık ölümleriyle mücadele kapsamında, "Safinaz 1" isimli deniz yüzeyi temizleme aracını devreye soktu.

Abone Ol

İzmir Körfezi'ndeki kirlilikle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerinin çalışmaları devam ederken, İzmir Körfezi Bilim Kurulu tarafından hazırlanan 15 maddelik Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı'nın açıklanmasının ardından Bakanlık hızlıca harekete geçti. Türkiye Çevre Ajansı'na (TÜÇA) bağlı "Safinaz 1" deniz yüzeyi temizleme aracı körfeze gönderilerek temizlik çalışmaları başlatıldı.

"Safinaz 1" isimli deniz süpürgesi, İzmir Körfezi'nde kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde, katı atık, plastik, balık ağları, ambalaj atıkları ve ölü balıkları toplayarak yüzeydeki kirliliği azaltmayı hedefliyor. Deniz süpürgesi, özellikle Bayraklı, Karşıyaka, Konak kıyıları ile körfeze dökülen derelerin ağızlarında ve liman çevresinde görev yapacak.

Geri Dönüşüm ve Atık Bertarafı

Deniz yüzeyinden toplanan atıklar, konveyör bant sistemi yardımıyla geminin ortasındaki atık toplama alanına taşınarak personel tarafından torbalanıyor. Toplanan atıklar, daha sonra kıyıya çıkartılarak geri dönüşüm için ayrıştırılıyor ve bertaraf ediliyor.

"Safinaz 1", haftanın 6 günü, günde 7,5 saat körfezde aktif olarak çalışarak İzmir Körfezi'ni temiz tutmak için yoğun bir mesai yapacak. Bu çalışmaların, körfezdeki kirlilik oranının azaltılmasına ve çevrenin korunmasına önemli katkı sağlaması bekleniyor.