Gündem

İzmir Körfezi için 'Bilim Kurulu' oluşturuluyor: Acil eylem planı geliyor

İzmir Körfezi’nde yaşanan toplu balık ölümleri ve çevre kirliliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından mercek altına alındı. Bakan Kurum’un talimatıyla bilim insanlarından oluşacak bir heyet kurularak, bölgedeki durumu detaylı inceleyecek ve acil eylem planı oluşturulacak.

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz hafta İzmir Körfezi’nde meydana gelen toplu balık ölümleri ve yaygın kirlilik vakasını incelemek üzere harekete geçti. Bakan Murat Kurum, bu kritik konuya ilişkin düzenlenen toplantıda, İzmir Körfezi’ndeki incelemelere dair Bakanlık yetkililerinden detaylı raporlar aldı. Toplantının ardından Bakan Kurum, İzmir Körfezi için bir Bilim Kurulu Heyeti’nin oluşturulması talimatını verdi.

İlk Değerlendirmeler: Oksijen Yetersizliği Nedeniyle Balık Ölümleri

Bakanlığın ekipleri tarafından yapılan ilk değerlendirmelerde, Körfez’deki balık ölümlerinin, sudaki kirlilik nedeniyle oksijen seviyesinin yetersiz hale gelmesinden kaynaklandığı tespit edildi. Bunun yanı sıra, bölgeden alınan deniz suyu numuneleri ve atık su kaynaklarından elde edilen veriler, kirliliğin boyutlarını ortaya koyuyor. Bakanlık, balık ölümlerinin yaşandığı bölge ve Körfez açıklarında kapsamlı denetimler gerçekleştirdi.

Bilim Kurulu Heyeti Oluşturuluyor

İzmir Körfezi’nde yaşanan çevresel sorunlara acil müdahale edilmesi amacıyla, bilim insanları ve ilgili yetkililerden oluşacak İzmir Körfezi Bilim Kurulu kurulacak. Bu kurul, bölgedeki durumu detaylı inceleyerek, balık ölümleri ve kirliliğe dair çözüm önerilerini belirleyecek. Bakan Murat Kurum, bu kurulu oluşturmanın yanı sıra, yapılması gereken acil işlemleri içeren bir yol haritası çıkarılması talimatını da verdi.

İlk Toplantı İzmir’de Yapılacak

Bilim Kurulu, ilk toplantısını perşembe günü Bakan Murat Kurum’un başkanlığında İzmir’de gerçekleştirecek. Toplantıya, ilgili kurum ve kuruluşların yanı sıra yerel yönetim temsilcileri de katılacak. Bu toplantıda, İzmir Körfezi’ne acil ‘nefes’ sağlamak için yapılması gereken işlemleri içeren “Acil Eylem Planı”nın açıklanması bekleniyor. Bakan Kurum, toplantının ardından Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte Körfez’de incelemelerde bulunacak.

Bakanlığın İzmir Körfezi’nde yaptığı araştırmaların raporlarında yer alan detayların kamuoyuyla paylaşılması ve önümüzdeki süreçte Körfez’deki kirliliğin giderilmesine yönelik somut adımlar atılması planlanıyor.