İzleniyor muyuz yoksa?

Abone Ol

Kıymetli Okurlar,

Dikizleme döneminden geçiyoruz!

Yönetmelikler ve kişisel hak ve özgürlükler ne kadar gelişti desekte, halen izlemeler sanal dünyada devam ediyor.

Bizden habersiz olarak özel bilgilerimiz sürekli depolanıyor.

Öncelikle masaüstü bilgisayarlar depolanmakta.

Kullandığımız mail servisi “gmail” ne kadar güvenilir gibi görünse de verdiğimiz mailleri okuma ve uygun reklam içerikleri gösterme hakkından dolayı, bilgisayarımız üzerinden ziyaret ettiğimiz web sitelerini direk Google’a paslanmakta.

Tabi Google sadece bununla kalmıyor, diğer video servisi youtube sayesinde de, geçmişte izlemiş olduğunuz videoların kayıtları üzerinden girmiş olduğumuz site bilgilerini ve ip adreslerimizi kayıt altına alıyor. Ardından 1-2 saniye içerisinde hemen size farklı bir mecra üzerinden tak diye reklamı sunuyor.

Peki, akıllı telefonlar ve tabletler için?

Onlarda da durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. GPS ve baz istasyonları üzerinden anlık olduğumuz nokta sürekli raporlanıyor. Haritalar üzerinden metre metre konumumuz belirlenebilmekte. Mobil veri kapatılmazsa her dakika nerede olduğumuz belirlenebiliyor. Hatta bu konuda ABD boş durmuyor gönderilen sms’leri izlediğine dair medyada haberler yer almıştı. Tablet için de durum pek farklı değil, akıllı telefonlardan şebeke dışında çok farkları bulunmuyor. Hemen hemen tüm özellikleri ve erişe bilirlikleri aynı.

Burada en can alıcı nokta ise uygulama indirdiğimiz marketler.

Yani? “Apple Store, Android Market”.

Uyanıklar marketlere ücretsiz programlar koyup bu programlar ile telefonlarınız üzerinden ciddi yetkilere sahip olabiliyorlar. Kişi arşivlerinize erişim sağlayıp, her türlü verinizi kayıt altına alabiliyorlar. Bilmediğimiz uygulamaları yüklemiyoruz!

Yeni nesil akıllı arabalar peki?

Artık arabalarda akıllı telefonlar kadar elektronik cihazlarla donatılmış haldeler. Wifi veya internet bağlantısı üzerinden aracınızın an be an nerede olduğu görülebilmekte.

Bu konuda Alman araç üreticisi Mercedes firmasının “mbrace” uygulaması ile araçları izlendiği bilinmekte. Çoğu Avrupa ülkesi bu uygulama ile yapılan kazalarda araçların bu elektronik sistemlerini incelemekte, sigorta şirketleri kaza ödemelerinde bu verilerden faydalanmaktadır.

Mikrofon ve kameramız?

Uzun zamandır sürekli araştırma yaptığım bir konu.

Birileri bizi dinleyebilir mi? Ya da soruyu değiştirelim hem dinleyebilir hem izleyebilir mi?

Bence evet!

İşte burada meşhur haber kanalı BBC’nin bu haberini hatırlayalım.

Apple: FBI bir gün telefon kameralarını ve mikrofonları kontrol edebilir.”

Apple bu şekilde bir açıklama yapıyorsa; birileri bunu yapabilir.

Peki, nasıl yapabilirler?

Kurgulanan yapı da sistem belirli kelimelere tepki vermektedir. Bu kelimeleri söylediğimizde sistem çalışmakta, bize bu kelimelerle ilgili reklam sunmaktadır.

Sadece reklam mı?

Elbette değil.

Telefonumuz bizden habersiz birilerine sesimizi iletiyor olabilir.

Bunu ciddiye alın, eğer önemli ve çok kritik konular konuşuyorsanız telefonunuzu kapatın.