Gündem

İyi hal uygulaması değişecek mi? Adalet Bakanı Tunç açıkladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ceza infaz sistemine yönelik önemli düzenlemelerin kapıda olduğunu duyurdu. "İyi hal uygulaması değişecek mi?" sorusunu cevaplayan Bakan Tunç, "2 yılın altında ceza alanlar da cezaevine girecek." ifadesiyle, ceza adalet sisteminin caydırıcılığının artırılacağını belirtti.

Abone Ol

Bakan Tunç, ceza adalet sisteminin soruşturma, kovuşturma ve infaz aşamalarından oluştuğunu vurgulayarak, bu sistemin etkinliğinin artırılması gerektiğini dile getirdi. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile ilgili çalışmaların 1,5 yıldır devam ettiğini açıklayan Tunç, bilim insanları ve vatandaşlardan alınan görüşlerle sürecin daha da güçlendirildiğini ifade etti. Tunç, bu süreçte 45 bin görüş toplandığını ve bunların detaylı olarak değerlendirildiğini aktardı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tunç'un açıklamaları şöyle:

Cezasızlık Algısına Karşı Önlemler

Cezasızlık algısının toplumda yarattığı rahatsızlığa değinen Bakan Tunç, özellikle 2 yılın altındaki suçlar için ceza infazı düzenlemeleri yapılacağını belirtti. Bu bağlamda, ceza alan kişilerin cezaevine girmesinin sağlanacağını ifade etti:

"Özellikle 2 yılın altındaki suçların yatarının olmaması kamuoyunda rahatsızlığa neden oluyor. 2 yılın altında ceza alanlar da cezaevine girecek."

İyi Hal ve Denetimli Serbestlik Düzenlemeleri

Tunç, iyi hal ve denetimli serbestlik uygulamalarını yeniden değerlendirdiklerini de sözlerine ekledi. Katalog suçlara yeni suç tiplerinin eklenebileceğini belirten Tunç, "İyi hal ve denetimli serbestliği yeniden değerlendiriyoruz. İyi hal indirimi her suçta olmayacak. Bununla ilgili alternatif çalışmalar yapıyoruz." dedi. 

Yeni Yargı Paketi ve Hedefler

Bakan Tunç, Meclis gündeminde olan 10. Yargı Paketi'nin detaylarına da değindi. Paketin, yargı sürecinin hızlandırılmasına yönelik önlemler içereceğini ve cezai süreçlerin gecikmesini önlemeyi hedeflediğini belirtti. Tunç, şunları ifade etti: "Genel Kurul aşamasında olan 9. yargı paketi, yargı sürecini hızlandıracak. Cezasızlık algısını ortadan kaldırmak için düzenlemeler yapıyoruz."

Narin Güran Soruşturması

Narin Güran soruşturmasının titiz bir şekilde devam ettiğinini söyleyen Bakan Tunç, "Şu anda tutuklular var. Adli kontrollü şüpheliler var. Tespit edilen kamera görüntüleri oldu. TÜBİTAK'ta değerlendirmesi yapıldı. Yaklaşık 250'ye yakın kişinin ifadesi alındı. Geriye dönük HTS kayıtları incelendi. Daraltılmış baz çakışmasıyla çok önemli verilere ulaşıldı. Teknik çalışmaların son aşamasına gelindi." dedi. Ayrıca, iddianame hazırlığı sürecinin başladığna ve iddianame ortaya çıktığında katillerin de ortaya çıkacağına vurgu yaptı. 

Anayasada 3. Madde Tartışması

Anayasanın ilk 4 maddesindeki tartışmalara değinen Bakan Tunç,  "İlk 4 maddesiyle ilgili bir tartışma söz konusu olmaz. Meclis Başkanımız da bunu ifade ettiler. Meclis Başkanımız kastının bu olmadığını gösterdi. İlk 4 maddenin tartışılmadan bir uzlaşma konusu kurarak yeni anayasa çabası var. Yeni anayasaya Türkiye'nin ihtiyacı vardır." sözlerini kullandı.

Gebze Barınağındaki Ölümler

Geçtiğimiz günlerde Gebze barınağında konteynerlere atılmış köpek cesetleri görüntüleri sosyal medyada yayılmıştı. Bunun üzerine soruşturma başlatıldığını söyleyen Bakan Tunç, "Soruşturma başlatıldı. Kanuna aykırı uygulamalar varsa gerekli yaptırımlar gerçekleşir. Bu yasa hayvanları öldürme yasası olarak lanse edilmişti. Bu yasa hayvanları da yaşatma ve sokakları güvenli hale getirmek içindi." dedi.

Eylem Tok ve Oğlu

Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur hakkında konuşan Bakan Tunç, duruşmanın devam ettiğini söyledi. Ayrıca, yurt dışındaki süreci bekleyeceklerini ve oradaki savcının iade konusundaki görüşlerinin de net olduğunu belirtti.