Dünya

İtalyan futbolunda mafya tipi etki uzun zamandır tehdit oluşturuyor

İtalya Ulusal Anti-Mafya Savcısı Giovanni Melillo, Milano Savcısı Marcello Viola ve Milano Emniyet Müdürü Bruno Maria Megale, Milano'da düzenlenen bir basın toplantısına katıldı.

Abone Ol

İtalya'da pazartesi günü düzenlenen operasyonda, futbol dünyasıyla bağlantılı mafya grupları oluşturdukları gerekçesiyle 19 kişi gözaltına alındı. Savcılar, İtalyan futbol stadyumlarında suç faaliyetlerine yönelik bir kayma riskinin bir süredir var olduğunu belirtiyor.

Tutuklananların çoğunun, Milano'nun önde gelen futbol kulüpleri FC Internazionale ve AC Milan'ın "ultras" adı verilen sert taraftar gruplarının liderleri olduğu ifade edildi. Bu operasyonun, yerel medyanın bildirdiğine göre, Serie A'nın iki ikonik kulübünü destekleyen taraftar gruplarının lider kadrosunu "çökerttiği" belirtildi.

Savcılar düzenlenen basın toplantısında, suç örgütüne yönelik olası suçlamaların “mafya yöntemleriyle suç örgütü kurmak,” gasp, saldırı ve diğer ciddi suçları içerdiğini açıkladı. Geniş çaplı soruşturmaya göre, bu suç örgütünün, son yıllarda dünyanın en güçlü suç örgütlerinden biri olarak öne çıkan İtalyan mafya organizasyonu 'Ndrangheta ile bağlantılı olduğu iddia ediliyor.

Suç Örgütleri Stadyumları Hedef Alıyor

Savcılara göre şüpheliler, Milan’ın Giuseppe Meazza Stadyumu - diğer adıyla San Siro - çevresindeki kârlı işlerin kontrolünü ele geçirmeye çalıştı. Bu işler arasında otopark, yiyecek-içecek, bilet ve hatıra eşya satışı bulunuyor. Soruşturmada bazı şüphelilerin uyuşturucu kaçakçılığına da karışmış olabileceği öne sürülüyor.

İtalya Ulusal Anti-Mafya Savcısı Giovanni Melillo, “Gerçekler gösteriyor ki İtalyan futbol stadyumlarında suç faaliyetlerine kayma riski uzun zamandır net bir şekilde mevcut,” diyerek suç örgütlerinin, “kâr elde etmek ve etki alanlarını genişletmek amacıyla kulüpleri hedef aldığını” belirtti. Milano Savcısı Marcello Viola ise, Milan’ın iki futbol kulübünün bu soruşturmada “mağdur taraf” olduğunu ve kulüplerin yanlışları önlemek için gerekli kuralları devreye soktuklarını ifade etti.