Dünya

İtalya'da 2 firma, Boeing 787'lere ürettikleri uyumsuz parçalar nedeniyle soruşturuluyor

İtalya'da, Boeing 787 Dreamliner uçakları için bileşenler üreten iki firma, standartlara uygun olmadığı belirlenen parçalar nedeniyle Brindisi Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma kapsamına alındı.

Abone Ol

İtalya'nın Brindisi kentinde faaliyet gösteren iki havacılık firması, ABD merkezli Boeing'in "B787 Dreamliner" uçaklarına tedarik ettikleri uyumsuz parçalar nedeniyle soruşturuluyor. İtalyan ANSA ajansının haberine göre, bu parçaların gerekli standartları karşılamadığı tespit edildi.

Soruşturma kapsamında, şu ana kadar yedi kişinin ifadesi alındı ve iki firmanın faaliyetleri incelendi. Brindisi merkezli bu havacılık firmalarının, 787 Dreamliner uçaklarının özellikle 44 ve 46. sektörleri için Leonardo-Aerostrutture’ye uyumsuz bileşenler sağladıkları belirlendi.

Uyumsuz bileşenlerin, uçuş güvenliğine olumsuz etkileri olabileceği, statik ve stres direnci özellikleri açısından önemli ölçüde daha düşük olduğu vurgulandı. Savcılığın talimatıyla, yaklaşık 6 bin uçak parçasına ayrıntılı incelemeler yapabilmek amacıyla el konuldu. Bilirkişiler, bazı parçalarda bileşenlerin uygunsuzluğunu belgeledi.

İddialara göre, uçakların yapısal bileşenleri için titanyum alaşımı yerine saf titanyum kullanıldığı ve alüminyum alaşımlarının da beklenenden farklı olduğu saptandı.

Basında yer alan diğer haberlere göre, Brindisi'de devam eden bu soruşturma, iki firma hakkında 2021 yılında tamamlanan bir başka soruşturmaya dayanmaktadır. Boeing 787 Dreamliner uçakları, dünyanın birçok önde gelen hava yolu firması tarafından uzun hat uçuşlarında kullanılmaktadır.