Dünya

İtalya hükümetinin El Alamein askerlerine övgüsü, faşizm tartışmalarını alevlendirdi

İtalya Savunma Bakanlığı, İkinci Dünya Savaşı'ndaki El Alamein Muharebesi'nin 82. yıldönümünde faşist askerleri övdüğü için eleştirilerin hedefi oldu.

Abone Ol

Sosyal medyada yapılan açıklamada, "özgürlüğümüz için hayatlarını feda eden" İtalyan ve Nazi askerlerinin Kuzey Afrika'daki müttefik kuvvetlere karşı "kahramanca ve trajik" bir mücadele verdiği belirtildi.

Muhalefet partileri, bu ifadeleri "uygunsuz" olarak nitelendirdi. Beş Yıldız Hareketi, İtalyan askerlerinin özgürlük için savaştığı yönündeki iddiayı reddederek, El Alamein'de ölen 17 bin askerin sadece faşist rejimin savaş kışkırtıcılığının ve sömürgeciliğinin kurbanı olarak anılması gerektiğini savundu.

Başbakan Giorgia Meloni'nin liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri (Fdl) partisini de içeriyor. Meloni, partisinin kökenlerinin Benito Mussolini'nin Faşist Partisi'ne dayandığı eleştirilerini reddederek, günümüzde faşizmin, ırkçılığın ve antisemitizmin partide yeri olmadığını vurguladı.

El Alamein Muharebesi'nin Tarihsel Önemi

El Alamein Muharebesi, 23 Ekim 1942'de Mısır'da başladı ve İkinci Dünya Savaşı'nda müttefik kuvvetler için büyük bir zafer olarak kabul ediliyor. Bu yenilgi, Mihver Devletleri'nin Kuzey Afrika üzerindeki askeri hakimiyetini sona erdirdi ve savaşı müttefiklerin lehine çevirdi. Binlerce İtalyan asker hayatını kaybetti veya esir alındı.

Faşizm ve Meloni'nin Partisi Üzerindeki Tartışmalar

Meloni'nin partisi, İtalya'nın faşist geçmişinin kutlanmasına yönelik eleştirilerle daha önce de karşılaştı. Ocak ayında, Roma'da düzenlenen bir mitingde faşist selam veren yüzlerce kişi Meloni'nin tepkisiz kalmasına neden olmuştu. Temmuz ayında ise partinin gençlik kolu üyelerinin faşist selam vermesi, ırkçı ve antisemitik ifadeler kullanması Meloni'yi "öfkeli ve üzgün" bıraktı.

Muhalefet liderleri, Meloni'nin partisini "aşırı sağcı" olarak nitelendirmeye devam ederken, parti hâlâ savaş sonrası neo-faşistlerin kullandığı üç renkli alev logosunu taşımaya devam ediyor.