Dünya

İtalya, geri gönderilmesi talep edilen Ukraynalı yetimlerin iade sürecini durdurdu

İtalyan yetkililer, Kiev'in bir süredir geri gönderilmesini istediği 57 Ukraynalı yetim çocuğun iade işlemlerini durdurdu.

Abone Ol

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlangıcından sonra Mart 2022'de İtalya'nın Bergamo kentine getirilen bu çocukların, Ukrayna tarafından geri gönderilmesi talebi üzerine Bergamo Emniyet Müdürlüğü süreci askıya aldı. İtalya'daki Ukrayna Konsolosluğu, yaşları 6 ile 16 arasında değişen çocukların bir an önce ülkelerine döndürülmesini istemişti. İtalyan adli makamlar, 16 Ağustos'ta bu çocukların geri gönderilmesine yönelik bir karar almıştı, ancak Bergamo Emniyet Müdürlüğü bu kararı uygulamayı durdurdu ve çocukların en az iki hafta daha İtalya'da kalacakları belirtildi.

Bazı çocuklar ve ailelerinin uluslararası koruma talebinde bulundukları da bildirildi. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) gibi uluslararası kurumlar, çocukların Ukrayna'ya geri gönderilmesine karşı çıkıyor. Çocukların, Karadeniz kıyısındaki Berdyansk kentindeki iki yetimhaneden getirildikleri belirtiliyor.

Kiev’in çocukların geri gönderilmesi konusunda acele ettiği ve amacının ne olduğu konusunda ise belirsizlik devam ediyor.