Dünya

İtalya, Arnavutluk'taki göçmen merkezlerine ilk düzensiz göçmen grubunu gönderdi

İtalya'nın Arnavutluk'ta kurduğu göçmen merkezlerine, yasa dışı göçmenlerin nakledilmesine başlandı. İtalyan donanmasına ait Libra gemisi, ilk göçmen grubunu Arnavutluk'a taşıyor.

Abone Ol

İtalya ile Arnavutluk arasında geçen yıl imzalanan ve 2024 başında yürürlüğe giren anlaşma çerçevesinde, İtalyan donanması, yasa dışı göçmenleri Arnavutluk'a taşımaya başladı. ANSA ajansının haberine göre, Libra gemisi, Lampedusa Adası'ndan aldığı düzensiz göçmenleri Arnavutluk’un kuzeyindeki Şingin Limanı'na götürüyor. Göçmenler burada kayıt işlemlerinden geçtikten sonra, Gjader'deki yaklaşık 1000 kişi kapasiteli diğer merkeze yönlendirilecek.

Bu anlaşma, İtalya'ya deniz yoluyla ulaşmaya çalışan düzensiz göçmenlerin Arnavutluk'ta tutulmasını ve iltica taleplerinin burada incelenmesini öngörüyor. Ancak, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty), protokolde yer alan uygulamaların insan hakları ihlalleri riski taşıdığına dair endişelerini dile getirdi. İtalyan basınında ise bu merkezlere "yeni bir Guantanamo" benzetmesi yapıldı.

Anlaşma, AB üyesi bir ülkenin, düzensiz göçmenleri AB üyesi olmayan bir ülkeye göndermesini düzenleyen ilk protokol olma özelliği taşıyor. Başbakan Giorgia Meloni ise bu protokolü, İtalya'ya göç akışını engelleme yönünde önemli bir adım olarak nitelendiriyor.