Ekonomi

İsveçli Riksbank faiz oranlarını düşürdü ve gevşeme sinyali verdi

İsveç'te enflasyonun hedefin altına düşmesiyle birlikte borçlanma maliyetleri hızla düşüyor.

Abone Ol

İsveç Merkez Bankası (Riksbank), enflasyonun hedefin altına inmesiyle birlikte politika faizini çeyrek puan indirerek %3,25'e düşürdü. Banka, önümüzdeki aylarda daha fazla faiz indirimi sinyali verdi.

Riksbank, 2024 yılı boyunca enflasyonist baskıların azaldığını ve şu anda %2'lik hedefle uyumlu bir seviyede olduğunu belirtti. Ağustos ayında İsveç'in CPIF enflasyon oranı, geçen yılın aynı dönemine göre %1,2 olarak açıklandı. Bu oran, Temmuz ayında kaydedilen %1,7'lik enflasyon oranından da daha düşük.

Ekonomik İyileşme ve Faiz İndirimleri  

Banka, düşük ve istikrarlı enflasyon ile faiz oranlarının düşmesinin İsveç ekonomisinin toparlanmasına katkı sağladığını ifade etti. Merkez Bankası, pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyon ve ekonomik faaliyet beklentilerinin değişmemesi durumunda yıl sonuna kadar yapılacak iki para politikası toplantısında daha fazla faiz indirimi yapılabileceğini belirtti. 

Riksbank, bu toplantılardan birinde %0,5 oranında bir faiz indiriminin mümkün olduğunu vurguladı. Ayrıca 2025'in ilk yarısında bir veya iki faiz indiriminin daha yapılabileceği öngörülüyor. 

Bu adımlar, İsveç ekonomisinin toparlanma sürecine destek olmayı amaçlıyor ve düşük enflasyon ortamında daha fazla faiz indirimi ile tüketicilerin ve işletmelerin borçlanma maliyetlerini azaltmayı hedefliyor.