Dünya

İsveç, Soğuk Savaş dönemi rehberini nükleer saldırı tavsiyeleriyle güncelledi

İsveç, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı üç yıla yaklaşırken, Soğuk Savaş dönemi acil durum rehberinin güncellemesini yapacağını açıkladı.

Abone Ol

Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin, bu hafta düzenlenen bir basın toplantısında, güncellenmiş broşürde Rusya'nın 2022'nin başında gerçekleştirdiği tam ölçekli saldırıdan çıkarılan dersler ile nükleer saldırılara karşı ne yapılması gerektiğine dair tavsiyelerin yer alacağını duyurdu. 

Bohlin, “2018'de yayımlanan önceki broşürden bu yana güvenlik durumunun kötüleştiği bir sır değil,” dedi. 2018’den bu yana İsveç’e yönelik askeri tehdidin arttığını vurgulayan Bohlin, bunun yanı sıra siber saldırılar, etki saldırıları ve sabotaj gibi potansiyel saldırıların karmaşık bir ağının bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Broşürde, İsveç’in Mart 2024’te NATO’ya katılımı da vurgulanarak, ülkenin II. Dünya Savaşı sonrası tarafsızlık ve daha geniş bir tarafsızlık döneminin sona erdiği belirtildi. 

31 sayfalık broşür, siber ve terör saldırıları, pandemiler, çevresel tehditler ve geleneksel savaş hakkında pratik tavsiyeler sunuyor. Ayrıca, kendi savunması, psikolojik savunma, dijital güvenlik ve hava saldırısı sırasında ne yapılması gerektiği hakkında bilgiler de içeriyor. 

"Hava saldırısında olduğu gibi saklanın"

Yeni eklerden biri, kanama yaralarının nasıl durdurulacağına dair bilgi veriyor. Nükleer saldırılarla ilgili bölümde ise, “Nükleer, kimyasal veya biyolojik silahlarla yapılan bir saldırı durumunda, hava saldırısında olduğu gibi saklanın. Sığınaklar en iyi korumayı sağlar. Birkaç gün sonra, radyasyon düzeyi keskin bir şekilde azalır,” ifadesi yer alıyor. 

Broşür, ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında yayımlandı ve 2018’de Baltık Denizi bölgesindeki kötüleşen güvenlik durumuna yönelik endişeleri yansıtmak için tekrar basıldı. İlk baskının başlığı "Savaş Gelirse" iken, güncellenmiş versiyonun başlığı "Kriz veya Savaş Gelirse" olarak belirlendi. 

Bohlin, broşürün evlere “kriz durumunda hızlıca hareket edebilme bilgisi” vermek amacıyla tasarlandığını söyledi. 

Güncellenmiş broşürün 5 milyondan fazla kopyası, 18 Kasım ile 29 Kasım arasında hanelere posta yoluyla gönderilecek ve tavsiyeler dijital ortamda da erişime açılacak.